Vad betyder relationell

/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Veckans ord

antibarbarus

Betydelser, användning, historik, läs mer...

Vad betyder relationell?

  1. som avser relationer || -t
Ur Ordboken

Ordboken är Bonniers svenska ordbok tionde upplagan copyright (C) 2010 Peter A. Sjögren och Iréne Györki.

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

MATCHAD: adn-000000000000f092
/1004363/HBSynonymerMobilMid

Hur används ordet relationell?

 • Not: Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter och romaner.
  1. Johansson och Pramling Samuelsson lyfter fram en relationell syn på kunskap och lärande där relationen mellan lek och lärande kan uttryckas i en meningsskapande process vilket även är denna studies utgångspunkt.
  2. Kunskap ses i detta perspektiv som relationell där social interaktion mellan människor bygger upp gemensamma sanningar och där det även sker en slags kamp om vad som är eller sägs vara sant och falskt.
  3. Han lade grunden för en relationell uppfattning varigenom han reducerar alla idéer till ting därför att på så sätt kunde idéerna framträda för oss som närvarande eller som tänkbara möjligheter.
  4. Att utgå från en empirisk definition vid urvalet av intima situationer att analysera skulle med stor sannolikhet leda till ett material av situationer vilka inte alls präglas av intimitet som relationell kvalitet.
  5. Vad som karaktäriserar en relationell kvalitet som denna är emellertid ytterst vagt formulerat då de två senare grenarna av intimitetsforskning har avfärdat tidigare ansatser att formulera intimitet som relationell kvalitet och istället ersatt det med en empirisk definition som kategoribeteckning på nära relationer.
  6. Betydelsen av intimitet som teoretiskt begrepp har däremot fortfarande endast antytts som en relationell kvalitet.
  7. Som teoretiskt begrepp är intimitet istället snarast förklarande eftersom det förstås som en kvalitativ aspekt eller en relationell kvalitet vilken karaktäriserar intima relationer.
  8. Jag betraktar därför de betydelsebärande aspekter som framträder i en fenomenologisk analys av dessa exempel som ett slags kärnförståelse av intimitet som relationell kvalitet.
  9. Min förhoppning med att använda dessa starka föreställningar om intimitet är emellertid att de ska blotta en kärnförståelse av intimitet som visar de mest framträdande dragen av intimitet som relationell kvalitet.
  10. De relationer som enligt denna teoretiska förståelse präglas av en intim relationell kvalitet överensstämmer därför inte helt med de relationer som enligt den empiriska förståelsen klassas som intima.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs relationell?

adjektiv
positiv en relationell
ett relationellt
den|det|de relationella
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
Välj lista

Välj vilken lista du vill spara ordet i, eller skapa en ny lista.


Skapa ny lista
Skapa ny lista

Fyll i ett namn för din nya lista och klicka på spara.

vara har sparats i listan min lista

/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
/1004363/HBSynonymerMPU3
MATCHAD: adn-000000000000f092