Synonymer till representant

/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till representant

Hur upplevde du uppläsningen av representant?

eller
Ur Synonymordboken

Vad betyder representant?

Ur Ordboken

Ordboken är Bonniers svenska ordbok tionde upplagan copyright (C) 2010 Peter A. Sjögren och Iréne Györki.

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

MATCHAD: adn-00000000000c3c9f
/1004363/HBSynonymerMobilMid

Veckans kviss

Hur används ordet representant?

 • Not: Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter och romaner.
  1. Två frågor till Dagens Nyheters Anders Lundqvist som är svensk representant i den jury som kommer utse vinnaren av Uefas nya pris som årets damspelare i Europa.
  2. Tillsammans med en representant för Wikileaks juristteam flög Snowden till Moskva tidigt på söndagsmorgonen och landade på eftermiddagen.
  3. Under visningen deltog bland annat högt uppsatta representanter från Facebook och en representant från näringsdepartementet.
  4. Han såg trött och ovårdad ut och tittade ner i golvet när en representant för åklagarmyndigheten läste upp anklagelserna mot honom.
  5. Hatstormen rasade tills en representant för museet berättade att Justin Bieber varit där i en timme och visat stort intresse.
  6. En hög representant för amerikanska militären sade i ett uttalande för nyhetsbyrån Reuters att den nordkoreanska ledningen nu söker efter ett sätt att dämpa retoriken mot omvärlden efter flera veckor av högljudda varningar om att ett regelrätt krig står för dörren.
  7. För islamisterna måste det vara en seger när Omar Mustafa beskrivs som representant för en stor grupp muslimska väljare i Sverige.
  8. Tolkningen av mandatet för en särskild representant riskerar att bli restriktiv och arbetet innebär alltid en svår politisk balansgång.
  9. Han kritiserade även Arabförbundet för att ha låtit oppositionen ta plats som officiell representant för det syriska folket vid toppmötet i Qatar förra veckan.
  10. Några timmar efter det kärva budskapet från ECB sade en representant för det konservativa regeringspartiet Disy att regering och opposition enats om att skapa en investeringsfond för att på så sätt skrapa ihop vad som behövs.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs representant?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en representant representanten representanter representanterna
genitiv en representants representantens representanters representanternas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
Välj lista

Välj vilken lista du vill spara ordet i, eller skapa en ny lista.


Skapa ny lista
Skapa ny lista

Fyll i ett namn för din nya lista och klicka på spara.

vara har sparats i listan min lista

/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
MATCHAD: adn-000000000000f092
MATCHAD: adn-000000000000a07a