Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder representation?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet representation?

 1. Kvinnornas representation i börsbolagens styrelser anses vara alldeles för låg.

 2. Bland annat ska amerikanerna ha installerat buggningsutrustning i EU:s representation i Washington och infiltrerat dess datanätverk.

  Som lokal centerföreträdare anser jag att det är viktigt att Centerpartiet fortsätter att ha en representation i Sveriges lagstiftande församling.

  Lööf sade i KU att en viss handling rörande departementets interna representation aldrig lämnats ut från departementet till SR Ekots redaktion.

  Arabförbundet väntas föreslå att Syriens rebeller får ta över sitt lands representation i Förenta Nationerna från regeringen i Damaskus.

  Justitieombudsmannen har riktat skarp kritik mot att regeringskansliet dröjde tre dagar med att lämna ut en sammanställning över departementens representation till Aftonbladetjournalisten.

  Uppgifter i medier gick ut på att Lööfs departement hade försökt förekomma Aftonbladets granskning av kostnader för representation på Lööfs departement genom att lämna ut uppgifter till andra medier först och genom att ändra uppgifter för att det skulle se bättre ut.

  Ärendet gällde handlingar om kostnader för både näringsdepartementets och övriga departements representation och det var en journalist på Aftonbladet som begärde ut uppgifterna.

  Hon sade i KU att en viss handling rörande departementets interna representation aldrig lämnats ut från departementet till Ekots redaktion.

 3. Lööf sade vid sitt första framträdande att hennes departement inte hade gjort något fel när det gällde hanteringen av handlingar om representation som en journalist på Aftonbladet begärde ut i augusti förra året.

 4. De lyckas med konststycket att både vara texten trogen och samtidigt framföra en originell representation.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Herman

  krigshär, här, man, man, manbar, manbarhet, mandom, manhaftig, manhaftighet, manlig, manligen, manlighet, mans, manskap, män, krigare, krig, kriga, krigande, krigaraktig, krigisk

  Hermine

  Forntyskt och franskt namn som är besläktat med det tyska namnet Herman. Betyder mäktig.

  Besläktade namn: Hermina

  Mest sökta

   Hur böjs representation?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen representationrepresentationenrepresentationerrepresentationerna
   genitiven representationsrepresentationensrepresentationersrepresentationernas