Synonymer till representation

/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till representation

Hur upplevde du uppläsningen av representation?

eller
Ur Synonymordboken

Vad betyder representation?

Ur Ordboken

Ordboken är Bonniers svenska ordbok tionde upplagan copyright (C) 2010 Peter A. Sjögren och Iréne Györki.

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

MATCHAD: adn-00000000000c3c9f
/1004363/HBSynonymerMobilMid

Veckans kviss

Hur används ordet representation?

 • Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter och romaner.
   • Kvinnornas representation i börsbolagens styrelser anses vara alldeles för låg.
   • Bland annat ska amerikanerna ha installerat buggningsutrustning i EU:s representation i Washington och infiltrerat dess datanätverk.
   • Som lokal centerföreträdare anser jag att det är viktigt att Centerpartiet fortsätter att ha en representation i Sveriges lagstiftande församling.
   • Lööf sade i KU att en viss handling rörande departementets interna representation aldrig lämnats ut från departementet till SR Ekots redaktion.
   • Arabförbundet väntas föreslå att Syriens rebeller får ta över sitt lands representation i Förenta Nationerna från regeringen i Damaskus.
   • Justitieombudsmannen har riktat skarp kritik mot att regeringskansliet dröjde tre dagar med att lämna ut en sammanställning över departementens representation till Aftonbladetjournalisten.
   • Uppgifter i medier gick ut på att Lööfs departement hade försökt förekomma Aftonbladets granskning av kostnader för representation på Lööfs departement genom att lämna ut uppgifter till andra medier först och genom att ändra uppgifter för att det skulle se bättre ut.
   • Ärendet gällde handlingar om kostnader för både näringsdepartementets och övriga departements representation och det var en journalist på Aftonbladet som begärde ut uppgifterna.
   • Hon sade i KU att en viss handling rörande departementets interna representation aldrig lämnats ut från departementet till Ekots redaktion.
   • Lööf sade vid sitt första framträdande att hennes departement inte hade gjort något fel när det gällde hanteringen av handlingar om representation som en journalist på Aftonbladet begärde ut i augusti förra året.
   • De lyckas med konststycket att både vara texten trogen och samtidigt framföra en originell representation.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs representation?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en representation representationen representationer representationerna
genitiv en representations representationens representationers representationernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
Välj lista

Välj vilken lista du vill spara ordet i, eller skapa en ny lista.


Skapa ny lista
Skapa ny lista

Fyll i ett namn för din nya lista och klicka på spara.

vara har sparats i listan min lista

/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
MATCHAD: adn-000000000000f092
MATCHAD: adn-000000000000a07a