<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till sabel

Vad betyder sabel?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet sabel?

 1. Det var när en anställd skulle slå av halsen på en champagneflaska med en sabel som flaskan sprängdes och den anställde skadades illa i ett finger.

  Han kände slag av flatsidan på en sabel och tog sig åt kinden.

  En officer me gul kapuschong över skuldrorna drog sin sabel och skrek samtidigt någonting åt folkmassan medan han viftade med den krokiga sabeln.

  Den som fått order att bevaka vägen blev huggen i stycken med en sabel innan Karoly hann skjuta ryttaren.

  Eller det var kanske ingen sabel utan bara en som ropade något och så satte de andra händerna för öronen och så Bwwwaaaammmmm!

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

sabel i ordbok från 1870

<

Källa: "Svenska språkets synonymer" av A.F. Dalin. Utgiven 1870.
Vissa ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media.

Historik för sabel

 1. sabel, 1563: i äldre nysvenska stundom sabbel, t. ex. Schroderus Com. 1640 = danska sabel, från nyhögtyska: lågtyska sabel = äldre nyhögtyska (nyhögtyska säbel), italienska sciabla, spanska sable, franska sabre (= eng.); från slaviska språk eller möjligen närmast magyar.; jämför magyar. száblya, polska szabla, ryska o. serb. sablja; för övrigt okänt ursprung. Ursprungligen om krokiga huggvapen.
<

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Malte

  Danskt namn med oviss betydelse.

  Hur böjs sabel?

  substantiv
  singularplural
  obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
  nominativen sabelsabelnsablarsablarna
  genitiven sabelssabelnssablarssablarnas