<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till skatt

Vad betyder skatt?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet skatt?

 1. Partierna i Stockholm är bekymrade över att staten mer och mer tycks se trängselskatten som vilken statlig skatt som helst.

  När framgångsrika företag går med vinst måste de bidra med skatt enligt de regler som är tänkta att gälla alla.

  Även tidigare har Jehovas vittnen dömts att betala skatt för sitt arbete.

  Tolv papperslösa invandrare ansökte om att få betala skatt i Sverige.

  Oförändrad skatt kryddades med satsningar mot alkoholberoende och för eldrivna pendelbåtar.

  Nu visar det sig att han genom ett Cypernbaserat brevlådeföretag undvikit att betala mångmiljonbelopp i skatt i Sverige.

  Spotifygrundaren Martin Lorentzon som nyligen valdes in i Telia Soneras styrelse har undvikit att betala mångmiljonbelopp i skatt i Sverige med hjälp av ett Cypernbaserat brevlådeföretag.

  Så länge inte utbetalt traktamente överstiger det avdragsgilla schablonbeloppet betalar du inte någon skatt på traktamentet.

  Sparare i PPM som valt fonder som investerar i utländska aktier kan drabbas av en okänd skatt som slår mot avkastningen.

 2. Maria, du är min älskade skatt och mitt allt.

  Vi går på jakt efter en skatt men vi hittar bara skrot och skräp.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

skatt i ordbok från 1870

<

Källa: "Svenska språkets synonymer" av A.F. Dalin. Utgiven 1870.
Vissa ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media.

Historik för skatt

 1. skatt, fornsvenska skatter - fornisländska o. fornnorska skattr, danska skat detsamma som i nysvenska, gotiska skatts, mynt, pänningar, fornsaxiska skat detsamma, fornhögtyska scaz detsamma (nyhögtyska schatz), anglosaxiska sceatt detsamma, även: avgift, egendom, jämför fornfrisiska sket, även: boskap, av urgermanska *skatta-; jämför fornslaviska skotu, boskap, väl lån från urgermanska Med avseende på betydelse 'boskap ~ pänningar' se under fä. För övrigt blott osäkra gissningar, så mycket mer otillförlitliga, som man ej vet, vilken av de nämnda betydelse som varit den ursprungliga. Till litteraturen hos Falk-Torp s. 1541 o. Olson Appell, substantiv s. 300 kan läggas den utförliga framställningen hos E. Schröder Zfvergl. Sprachf. 48: 266, som på grund av de fornhögtyska bi-formerna quaz o. swaz ansätter ett ur-germ. *skwatta-; för övrigt utan kända anknytningar.
<

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Namn relaterade till skatt

 • Kasper
 • Anton
 • Tony
 • Jesper

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Barbro

  Svensk variant av det grekiska namnet Barbara: främling eller icke-grekisk kvinna.

  Barbara

  Grekiskt namn som betyder främling eller icke-grekisk kvinna.

  Hur böjs skatt?

  substantiv
  singularplural
  obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
  nominativen skattskattenskatterskatterna
  genitiven skattsskattensskattersskatternas