Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder seminarium?

(i sammansättningar seminarie-)

  1. (förr) utbildningsanstalt för lärare vid folkskolan
  2. undervisningsform bland annat vid universitet: diskussionssammanträde kring vetenskapliga frågor || seminariet, seminarier. Anm.: singularformen ett seminarie är felaktig

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet seminarium?

 1. Vi träffar honom på hans hotell vid stortorget i Malmö några timmar innan han ska medverka i ett seminarium om hbt och islam på Malmös regnbågsfestival.

  Det var vid ett seminarium organiserat av armén på söndagen som försvarsministern uttalade sig om de politiska motsättningarna i landet.

  På ett seminarium i Visby som arrangerades av Civil Rights Defenders och Folkets Hus och Parker dök plötsligt den ryska punkgruppen Pussy Riot upp.

  Riksdagens konstitutionsutskott håller ett seminarium om läget för dagspressen.

  De siffror som visades upp på Dagens Nyheter och opinionsinstitutet Ipsos fullsatta seminarium i Visby på tisdagseftermiddagen var ingen munter läsning för regeringen.

  Av en slump trillade jag in på UR Play och ett filmat seminarium från Södertörns högskola tidigare i år.

  Men på måndagen deltog han i ett exklusivt seminarium i födelsestaden Kyoto där han bland annat berättade om sin säregna författarstil.

  Han hinner också med ett seminarium på Utrikespolitiska institutet i Stockholm.

  Vid gårdagens seminarium fanns talare från Ale och Haninge.

 2. När jag utbildade mig hette det att man gick på seminarium för att bli lärare.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för seminarium

 1. seminarium, av latin seminarium, trädel, plantskola, till semen n., sådd, frö (etymologiskt nästan = nyhögtyska same, frö; se verbet så).

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Axel

  Nordisk form av det hebreiska namnet Absalon som betyder fadern är välgång eller fridens fader.

  Axelina

  Femininum av det nordiska namnet Axel, som i sin tur kommer av det hebreiska namnet Absalon med betydelsen fadern är välgång eller fridens fader.

  Besläktade namn: Acke, Axelia

  Mest sökta

   Hur böjs seminarium?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativett seminariumseminarietseminarierseminarierna
   genitivett seminariumsseminarietsseminariersseminariernas