Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till skärra

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder skärra?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet skärra?

 1. På måndagen gick banken officiellt omkull vilket blev inledningen till det akutläge på den globala finansiella marknaden som skulle skärra en hel värld.

  Fortfarande episka men nu också effektiva låtar som borde skärra upp Noel Gallagher inför Oasis comeback.

  En del skärras också av tidigare larm om hepatit i frysta importerade jordgubbar.

  Barnen larmar om att de blir tvingade att se på porr i skolan, de utsätts för övergrepp och skärras för livet av sidor de råkat klicka in sig på.

  – Vi är nog skärrade allihop.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för skärra

 1. skärra, dialektord, skrämma = norska skjerra, avledning av fornisländska o. fornnorska skjarr, norska skjerr, skygg, danska kuld-skcer, jämför svenska dialekt skär-rog, skygg. Med /-avledn.: fornisländska o. fornnorska skirra (imperfekt -rö-). Från nordiska språk: medelengelska sker-ren (engelska scare). Urgermanska stam: *skerz-, väl urbesläktat med latin scurra, gyckelmakare; till en grundrot (s)ker i forngrekiska skairö (av *skrriö)9 hoppar, dansar, och så vidare, med d-utvidgning: forngrekiska kördax, uppsluppen dans, nyhögtyska ;scherz, skämt. Jämför fornisländska o. fornnorska skars, troll, under troll. Se för övrigt nattskärra.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Georg

  Latinskt namn med grekiskt ursprung: jordbrukare.

  Göran

  Svensk form av det latinska namnet Georg: jordbrukare.

  Besläktade namn: George, Georges, Georgina, Georgios, Georgius, György, Jorge, Yrjö, Gina

  Hur böjs skärra?

  verb
  aktivpassiv
  grundformatt skärraatt skärras
  nutidskärrarskärras
  dåtidskärradeskärrades
  supinumhar|hade skärrathar|hade skärrats
  imperativskärra
  particip
  presensskärrande
  perfekten skärrad
  ett skärrat
  den|det|de skärrade