/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder skyddat arbete?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet skyddat arbete?

  1. Att säga upp personal med skyddat arbete är en av de åtgärder som nu diskuteras för att få ihop ekonomin.
  2. – Begravningar är ett skyddat arbete.
  3. Flera tusen personer med funktionsnedsättning har i dag skyddat arbete hos offentliga arbetsgivare.
  4. Som regel är Försäkringskassan tänkt som ett stöd vid Offentligt skyddat arbete.
  5. Statliga Samhall startade med uppdraget att erbjuda skyddat arbete åt personer med olika slags funktionsnedsättningar.
  6. Kommunerna kommer inte längre att få låna ut personer med så kallat skyddat arbete till ideella föreningar.
  7. De arbetskamrater som går på offentligt skyddat arbete får ut 3 000-4 000 kronor mer för samma jobb.
  8. På 1960-talet växte olika former av skyddat arbete fram, i form av verkstäder, kontorsarbeten, hemarbeten, osv.
  9. Då skulle de dessutom ge plats så att andra funktionshindrade kan få ett skyddat arbete, konstaterar Riksrevisionen i en rapport.
  10. Funktionshindrade som har skyddat arbete på Samhall skulle kunna få jobb på den vanliga arbetsmarknaden, om regeringens styrning av bolaget var bättre.
  11. Undantagna är företagsledning, familjemedlemmar, hushållsarbetare och arbetstagare som är anställda med särskilt anställningsstöd, i skyddat arbete eller i utvecklingsanställning.
  12. Enligt lag får Arbetsförmedlingen bara anvisa funktionshindrade personer till jobb med lönebidrag, skyddat arbete, utvecklingsanställning eller trygghetsanställning om anställningsförmånerna är minst lika bra som i kollektivavtalen.
  13. De var dåligt samordnade, möjligheten att få ett skyddat arbete varierade stort mellan olika delar av landet och det var svårt att få verksamheterna affärsmässiga.
  14. Offentligt skyddat arbete, OSA, är en svensk arbetsmarknadsåtgärd avsedd att ge människor med olika grader av funktionsnedsättning (tillika nedsatt arbetsförmåga) möjlighet till anställning med rehabiliterande inslag.
  15. Obama tog också initiativ till ett tillägg i senaten till State Children ' s Health Insurance Program som föreskrev ett års skyddat arbete för familjemedlemmar som vårdar soldater med stridsrelaterade skador.
  16. Just den här domen innebär att det en person gör på en daglig verksamhet ska inte likställas med ett vanligt arbete eller ett anpassat arbete, såsom lönebidrag eller skyddat arbete, säger Ingeborg Watz Forslund, områdeschef på Försäkringskassan.
  17. Lagen gäller inte heller arbetsgivarens familj (1 §, andra stycket, andra punkten), eller de som är anställda för arbete i arbetsgivarens hushåll (tredje punkten), eller som är anställda med särskilt anställningsstöd, i skyddat arbete eller i utvecklingsanställning (fjärde punkten).
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-19

 • Magnus
  Latinskt namn som betyder den store.
 • Måns
  Svensk variant av det latinska namnet Magnus: den store.
 • Besläktade namn: Mogens

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt