<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till slösa

Vad betyder slösa?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet slösa?

  1. När han ser hur bedrövlig min pension kommer att bli efter ett helt livs arbete så undrar han varför han ska slösa bort sitt liv på jobb.

    Jag är mer intresserad av att veta hur min längtan ser ut om jag slipper slösa bort den på att infånga och uppfostra en krånglande snubbe.

    Och att inte slösa energi på de som ändå inte kan övervinnas.

    Deras kritik mot sparpolitiken underblåser därför farhågor att mer slösa nu också blir mer slösa i morgon.

    Jonkman förklarar att vi inte är prilliga för att vi tycker att spännande resor är ett sätt att slösa bort bra tid i soffan.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

slösa i ordbok från 1870

<

Källa: "Svenska språkets synonymer" av A.F. Dalin. Utgiven 1870.
Vissa ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media.

Historik för slösa

  1. slösa, Bib. 1541; förr med böjn. slöser, slöste (ännu o. 1700), jämför yngre fornsvenska slöseri, skräp? 1509(7), o. silfslösare Sdw. Tillägg s. 1293 = norsk-danska sl0se i samma betydelse, danska: slarva, slå dank (slösa återges i danska med 0dsle), norska sl0ysa, slösa, medellågtyska slösen (lågtyska slösen), slå dank; jämför medellågtyska slöse, toffel; av urgermanska stammen *slaus-; egentligen: vara vårdslös och dylikt, sedermera i svenska o. norska med särskild syftning på egodelar o. d.; avljudsform till slusk.
<

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

    Dagens namnsdag

    Anna

    Namn som kommer från det hebreiska namnet Hannah: nåd eller benådad.

    Hur böjs slösa?

    verb
    aktivpassiv
    grundformatt slösaatt slösas
    nutidslösarslösas
    dåtidslösadeslösades
    supinumhar|hade slösathar|hade slösats
    imperativslösa
    particip
    presensslösande
    perfekten slösad
    ett slösat
    den|det|de slösade