/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder småbildskamera?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

småbildskamera är sammansatt av

Är häva en synonym till elimlnera?

Hur används ordet småbildskamera?

  1. Man kan nästan se hur Malmqvist trampat runt med en lyrisk-japansk småbildskamera för att fånga sina snapshots om fåglar, blommor och allehanda småkryp.
  2. Alla dansande och festande skulle fotograferas, sen cyklade han med sin småbildskamera vidare till nästa fest.
  3. För många av klasskamraterna framstod han som en karismatisk figur, alltid svartklädd, alltid full av citat ur Kafkas, Musils och Sartres böcker, alltid med sin östtyska småbildskamera i högsta hugg.
  4. Mellanformatskameran är ett mellanting mellan storformatskamera och småbildskamera.
  5. Med mätsökarkamera avser man oftast en småbildskamera med inbyggd mätsökare.
  6. Redan under 1970-talet hade det funnits planer och skisser på en småbildskamera.
  7. Contax I var en 35 mm småbildskamera med utbytbara objektiv av yppersta klass.
  8. 5D är en fullformatkamera och är populär bland fotografer som vill ha en småbildskamera med hög upplösning.
  9. Men en storformatskamera har större bildyta och därför faller skärpan lite mer utanför objektivets axel än för småbildskamera.
  10. På äldre dagar, när han slutat fotografera professionellt, skaffade han en småbildskamera och tog både färgbilder och svartvita bilder.
  11. Bilden visar en Nikon F3 som har en relativt stort antal del utbytbara delar för att vara en småbildskamera.
  12. Denna lilla negativbit bör gå att förstora lika mycket som ett negativ till en småbildskamera som har ett objektiv med likvärdig brännvidd.
  13. Kameran har ingen föregångare och det dröjde nära tre år innan 5D fick konkurrens av en annan småbildskamera i samma prisklass, Nikon D700.
  14. Detta görs genom att man inom parentes skriver ut vad den aktuella brännvidden skulle motsvara på en traditionell småbildskamera med 35 millimeters film.
  15. Ett zoomobjektiv kan vara märkt 6,2 – 18,6 mm (35 – 105 mm), vilket innebär att objektivet motsvarar ett 35 – 105 mm-objektiv på en småbildskamera.
  16. För en småbildskamera med en diagonal av 43 mm, är det mest förekommande normalobjektivet 50 mm, men en brännvidd mellan 40 och 58 mm brukar också räknas som normal.
  17. På andra digitalkameror (ofta mer avancerade sådana) anges ibland den optiska zoomen som brännviddsekvivalent för 35-mm film, det vill säga vilket bränsviddsintervall för en vanlig småbildskamera som zoomen motsvarar.
  18. För att kunna fotografera en hel 22° halo måste objektivets bildvinkel vara minst 45°, vilket gör att en småbildskamera på 35 mm måste ha ett objektiv med 28 mm brännvidd eller kortare.
  19. Jämfört med dagens ultrakompakta digitalkameror är småbildskameran ju snarast ganska stor!
  20. 1900-talets största innovationer var småbildskameran med 35 mm-film (med beteckningen 135), samt den digitala fotografin.
  21. De främsta konkurrenterna till småbildsformatet inom professionell fotografering är mellanformatskameran som dock är otymplig att bära omkring jämfört med småbildskameran.
  22. I Berlin kom han även i kontakt med den nya behändiga småbildskameran Leica avsedd för 35mm kinofilm, som han köpte 1927.
  23. Bälgkamera är en typ av hopfällbar kamera som hade sin storhetstid från sekelskiftet till slutet av 1950-talet innan småbildskameran slog igenom.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-18

 • Ellen
  Dansk form av namnet Elin, från det grekiska namnet Helena: fackla. Även en engelsk variant av det grekiska namnet Eleonora: barmhärtig.
 • Lena
  Svensk variant av det hebreiska namnet Magdalena, kvinna från Magdala, och det grekiska namnet Helena, fackla.
 • Besläktade namn: Lene, Lenita

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs småbildskamera?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en småbildskamera småbildskameran småbildskameror småbildskamerorna
genitiv en småbildskameras småbildskamerans småbildskamerors småbildskamerornas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt