<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till snöpa

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet snöpa?

 1. Ointresse från myndigheterna borde inte få snöpa denna gränslösa forskning som kan utvecklas till något storslaget som gynnar alla.

  Den troliga orsaken till att sammandrabbningen inträffar just nu är regeringens försök att snöpa Hizbollahs inflytande på två strategiska områden.

  Det har i debatten getts sken av att de ganska samstämmiga förslag som kommit fram skulle syfta till att snöpa den oberoende statliga revisionen och leda till en ökad politisering av det statliga kontrollsystemet.

 2. Att avbryta mig i en monolog är som att snöpa mig mitt i ett samlag.

  Det går inte att snöpa honom för då blir han inte Frank Gunnarsson längre.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för snöpa

 1. snöpa - fornsvenska: kastrera = fornisländska o. fornnorska sneypa, kränka, norska snoypa, gripa raskt, klämma, av urgermanska "snaupian; besläktat med snoppa o. snubba (se d. o.), alltså egentligen: avskära eller dylikt Betyd, 'kränka' i fornisländska o. fornnorska är sekundär. Om fsv.snepase Hultman Häls.-l. s. 102. - Det allmänna nordiska ordet var gälla 2. - Härtill s n öp i n g, Balck 1603, ett av de få maskulinum på -ing, som bildats av verb; jämför t. ex. dopping, själv-spilling, strandrulling, välling.
<

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Beatrice

  Fransk variant av det latinska namnet Beatrix: lyckobringande.

  Beata

  Latinskt namn som betyder lycklig.

  Hur böjs snöpa?

  verb
  aktivpassiv
  grundformatt snöpaatt snöpas
  nutidsnöpersnöps
  dåtidsnöptesnöptes
  supinumhar|hade snöpthar|hade snöpts
  imperativsnöp
  particip
  presenssnöpande
  perfekten snöpt
  ett snöpt
  den|det|de snöpta