Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder stympa?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet stympa?

 1. Det är dock inte ett problem som bäst löses genom att stympa det nät vi alla är beroende av.

  Fiktionen kan lika gärna stympa människorna i det att den till livet lägger sådant som gör dem olyckliga och från livet tar sådant som gör dem lyckliga.

  Men att dessutom stympa dem på trygghetstentakler in i framtiden kan rimligtvis inte vara förenligt med den skrivning om barnets bästa vi genom barnkonventionen har förbundit oss att följa.

  Det slog henne aldrig att den man som sedan varje dag besökte henne på sjukhuset var samme man som gjort sitt bästa för att vanställa och stympa henne.

  Snöpa brukas ibland i överförd bemärkelse och betyder då stympa och vanställa.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för stympa

 1. stympa, t. ex. 1615, Schroderus Com. 1640 (stympat, i nyhögtyska texten: gestnmlet), se nedan; jämför fornsvenska stympla, från medellågtyska stampelen; till stump, liksom nyhögtyska verstiim-meln till likbetyd, stummcl eller svenska dialekt (osv.) styva till s t u v. Det svenska stympa är antingen självständigt uppkommet eller ombildat av stympla. I äldre nysvenska ofta även slumpa detsamma - Norska stympa, stympla, gå tungt eller osäkert, jämte likbetyd. slumpa, äro besläktat, men ansluta sig närmare till betydelsen hos adjektiv medellågtyska stump, slö, och så vidare liksom svenska dialekt stumla, stappla, till stum. Jämför även äldre nysvenska stympa, göra slö eller trubbig, hos Stiernhielm.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Maj

  Kortform av Maja, som är en smekform av det hebreiska namnet Maria. Även efter månadsnamnet maj, från den romerska växtlighetsgudinnan Maja.

  Majken

  Tysk diminutivform av det hebreiska namnet Maria: lilla Maria.

  Besläktade namn: May

  Mest sökta

   Hur böjs stympa?

   verb
   aktivpassiv
   grundformatt stympaatt stympas
   nutidstymparstympas
   dåtidstympadestympades
   supinumhar|hade stympathar|hade stympats
   imperativstympa
   particip
   presensstympande
   perfekten stympad
   ett stympat
   den|det|de stympade