/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder spartan?

  1. person från (antikens) Sparta;
   spartansk person || -en;
   -er

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till spartan

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet spartan?

  1. Dead or Alive 4 är ett spel som inte ingår i spelserien, men en spartan finns med som spelbar karaktär.
  2. Efialtes – en puckelryggig spartan vars föräldrar flydde för att rädda honom från sedvanligt barnamord – talar med Leonidas och anhåller om att få återupprätta sin fars namn i strid samt varnar honom om en hemlig stig som perserna kan använda för att omringa dem.
  3. En del av hären på Sicilien återkom, numidiskt rytteri samlades, och grekiska legosoldater under spartanen Xanthippos ärvades.
  4. Liksom andra brittiska flygplan av denna typ namngavs det efter en militär befälhavare, i detta fall spartanen Lysander.
  5. 478 f.Kr. skickades Aristides till Jonien och där fick han de grekiska städernas förtroende eftersom han motsatte sig spartanen Pausanias tyranniska politik.
  6. Inför den persiska invasionen av Grekland 480 f.Kr, sände spartanen Demaratos, som var fången i Persien, en varning hem på en trätavla täckt med vax.
  7. Till skillnad från Cimon, menade Efialtes att atenare och spartaner var naturliga fiender.
  8. Man får i Halo Wars stifta bekantskap med några nya karaktärer och självklart spartaner.
  9. Efter kriget var Sparta utarmat och militärt svagt ; många spartaner hade dött i kriget.
  10. Med hade han 300 utvalda spartaner, vars militära träning inletts redan vid sju års ålder.
  11. Han drar slutsatsen att den persiska armén som förlorade oräkneliga soldater för att besegra endast 300 spartaner ett år tidigare måste nu vara vettskrämda när de ställs inför 10 000 spartaner och 30 000 greker från de andra stadsstaterna.
  12. Skeppet ska transportera en grupp spartaner som skall kidnappa en av Covenants religiösa ledare och förhandla fram ett uppehållstillstånd.
  13. 5 000 vältränade spartaner gick ut i strid för att kämpa emot hunturkarna i hopp om att försvara Nafplion.
  14. Mer än tio år före denna händelse var han en spartansk kapten och anförare av en armé om tusentals spartaner.
  15. År 457 f.Kr. utkämpades i närheten av Tanagra en blodig drabbning mellan atenare och spartaner, i vilken de förstnämnda blev slagna.
  16. Dock var han, enligt Herodotus, vid denna tid galen och begiven på att anfalla alla spartaner, som kom i hans väg.
  17. 480 f.Kr. försökte 10.000 atenare och spartaner här stoppa Xerxes I:s invasion, men perserna gick förbi dem, genom att gå genom Sarantoporo.
  18. När fokierna såg perserna sprang de iväg och berättade det för Leonidas I och han sände nu iväg alla utom sina 300 spartaner.
  19. Messenerna gjorde uppror och efter ett trettio år långt krig krävde de spartaner som deltagit i kriget samma politiska rättigheter som den dåvarande aristokratin.
  20. Alla spartaner har ett serienummer, i Master Chiefs fall 117, som de har fått för att ytterligare minska känslan av att de är vanliga människor.
  21. En armé som skulle spärra vägen till Grekland vid Thermopyle blev utmanövrerad och fick lämna kvar en eftertrupp av 300 spartaner för att fördröja perserna.
  22. Grekerna ansåg om 300 spartaner kunde hålla emot Xerxes hord vid eldporten i över en vecka, vad kunde då 10 000 greker göra mot 30 000.
  23. Sestos tillhörde Aten mellan 478 och 404 f.Kr., varefter kontrollen över staden växlade mellan spartaner, perser, atenare och thraker, tills det 353 f.Kr. förstördes av atenarna.
  24. Spartanernas kung Leonidas (Gerard Butler) och 300 spartaner strider till siste man mot den persiske kungen Xerxes (Rodrigo Santoro) och hans armé av över en miljon perser.
  25. Xenelasia (av grekiska xenos, " främling", och ordstammen i eláùfnéin, " fördriva") var det hos forntidens spartaner lagstadgade bruket att från statens område förjaga främlingar eller förbjuda dem att där uppehålla sig.
  26. Bland spartanerna var hippeis en kunglig vaktstyrka och ett hedersuppdrag, och bestod av 300 utvalda spartaner under 30 års ålder, vilka, fastän ursprungligen beridna, till sist tjänade till fots och tungt beväpnade.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Sven
  Nordiskt namn som betyder yngling, även väpnare och tjänare under medeltiden.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs spartan?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en spartan spartanen spartaner spartanerna
genitiv en spartans spartanens spartaners spartanernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2