/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till spastisk

Hur upplevde du uppläsningen av spastisk?

eller

Vad betyder spastisk?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet spastisk?

  1. Det korrekta är ju att många patienter som får en spastisk pares också får behålla den.
  2. Objektiva tecken på funktionsvinst har kunnat visas i vissa fall bl a genom gånganalys före och efter behandling av måttligt svår spastisk parapares.
  3. En äldre kvinna med rörelsesvårigheter till följd av multipel skleros eller spastisk förlamning riskerar att inte ges tillfälle till diskussion kring eventuella funderingar eller problem gällande hennes sexualliv.
  4. Liksom tidigare uppvisade han en högersidig spastisk hemipares och reagerade vid smärtstimulering med grimaser samt avvärjande rörelser med vänster arm och flektion av höger arm.
  5. Sjukdomen slår till snabbt och orsakar en spastisk förlamning.
  6. Hemiplegi innebär spastisk förlamning i ena halvan av kroppen.
  7. Hon sitter böjd och trycker på Mickes ben som skakar okontrollerat i en spastisk attack.
  8. Skadan kan delas in i tre huvudgrupper: spastisk CP, dyskinetisk CP och ataktisk CP.
  9. – Jag mår mycket bättre av träningen och jag är inte heller lika spastisk som jag var tidigare, säger Magnus.
  10. Ataxi är en kombination av spastisk diplegi och ataxi i armar, händer och även i bålen.
  11. Man brukar dela upp dysartri i sex olika typer: slapp, spastisk, ataktisk, hypokinetisk, hyperkinetisk och blandad dysartri.
  12. De kliniska symtomen är slående lika dem som ses vid lathyrism och också lika dem som ses vid HTLV-I associerad myelopati (HAM) också kallad tropisk spastisk parapares (TSP) och en annan sjukdom kallad hereditär spastisk parapares (HSP).
  13. Detta leder till en liksidig spastisk förlamning av bägge benen och i allvarliga fall även av armar och talmuskler.
  14. Enligt kommunen ska det vara uteslutet att anfallen beror på de sjukdomar han redan diagnosticerats med som är epilepsi, spastisk deplegi och utvecklingsstörning.
  15. Billy Pilgrim har en egenhet, att han är spastisk i tiden på samma sätt som andra är spastiska i rummet.
  16. 16-årige Adrian Edin har en svår CP-skada och hans vårdtyngd har ökat väsentligt efter skadan som han fick eftersom han är så spastisk.
  17. Förlamningen som kallas spastisk parapares vilket innebär att benen drabbas mer än armarna och att musklerna har hög tonus eller spänning.
  18. Han har bland annat bilateral spastisk cerebral pares (CP), mycket svår epilepsi med risk för kramper dag som natt, samt en svår utvecklingsstörning utan förmåga att kommunicera.
  19. Kopparbrist kan yttra sig som anemi eller agranulocytos (neutropeni), ataxi, spastisk gång, samt sannolikt myopati, neuropati, demyelinisering av det centrala nervsystemet, och synnervsinflammation.
  20. Av de som lider av CP är 75 % drabbade av spastisk CP, ca 12 % av dyskinetisk CP och resterande 13 % är drabbade av ataktisk CP.
  21. De patienter som har HTLV-associerad myelopati (HAM) och tropisk spastisk parapares (TSP) kan få en kortvarig symtomlindring av en kombination av läkemedlen Interferon-alfa, Ziduvudin, Danazol och C-vitamin.
  22. Själva stilen kännetecknas av skriksången som är intensiv och hård till skillnad från mitten av 90-talets indie-emo, att trumstilen är spastisk, gitarrerna harmoniserade och ljudbilden pendlande mellan suddig och oväntat högljudd.
  23. Allvarlighetsgraden varierar från endast en hyperreflexi i de nedre extremiteterna till en patient som är gravt handikappad och sängbunden med en spastisk para/tetrapares, svaghet i bål och armar, ögonrörelserubbningar, motoriska talsvårigheter och eventuellt en synnedsättning.
  24. I Sverige är det mycket ovanligt med de två nervsystemssjukdomar som HTLVI/II kan ge, HTLV-associerad myelopati (HAM) och tropisk spastisk parapares (TSP) som främst visar sig genom symtom från muskler i nedre delen av kroppen i form av muskelsvaghet, muskelstelhet och muskelspasmer.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Sven
  Nordiskt namn som betyder yngling, även väpnare och tjänare under medeltiden.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs spastisk?

adjektiv
positiv en spastisk
ett spastiskt
den|det|de spastiska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2