/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till spetsfundighet

Hur upplevde du uppläsningen av spetsfundighet?

eller

Vad betyder spetsfundighet?

  1. (vanligen pluralis) hårklyverier, obegripliga finesser || -en;
   -er

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till spetsfundighet

spetsfundighet är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet spetsfundighet?

  1. Men förmodligen handlar det om en juridisk spetsfundighet som Lagrådet kan tänkas ha invändningar mot.
  2. Sandgren fördjupar skickligt tankegången som även om den kan förefalla vara ett uttryck för teologisk spetsfundighet leder rakt in i moralfilosofin.
  3. Det är en juridisk spetsfundighet.
  4. Dess utmärkande drag är förkonstling och spetsfundighet, sökta bilder och attribut, antiteser, hopande av lärda mytologiska anspelningar och dylikt ; stilens oklarhet nödvändiggjorde kommentarer, vilka likväl ofta inte gjorde innehållet begripligare.
  5. Hemmingsens skrifter utmärks av grundlig lärdom, klarhet och skarpsinne utan böjelse för spetsfundighet ; de präglas av en särskilt för sin tid ovanlig fördragsamhet mot andra trosläror samt av nit för sund moral och uppriktig fromhet.
  6. I första upplagan heter det däremot: " På sin höjdpunkt står han i sina 23 enkaustiskt (med inbrända färger) målade grekiska landskap i Nya pinakoteket, berömda för den deri framträdande förmågan att karakterisera och gifva djupare betydelse åt naturformerna i ett landskap med historiskt namn genom ljus och luft, utan att förfalla i symbolisk spetsfundighet.
  7. Enligt försvarsdepartementet var detta ” juridiska spetsfundigheter ” och dom-stolen uppmanades att åter ta upp målet.
  8. Det där kommer alltid bort och istället är det ” giganternas kamp ” och juridiska spetsfundigheter som lyfts fram.
  9. Han föraktar skolastikens syllogistiska spetsfundigheter och förstår därför inte att deduktionen är oumbärlig också i metoder som baseras på induktion.
  10. – Det finns juridiska spetsfundigheter men det finns också en strävan om att man ska leva upp till krav på mänskliga rättigheter och att folk inte ska behöva bli utsatta.
  11. – Det är juridiska spetsfundigheter som hela tiden bromsar det här och nu har man bromsat det här i fem år, säger Sven-Olov Hederyd, ordförande i Föreningen Allmogebåtar i Luleå.
  12. För att uppnå detta ska man använda spetsfundigheter och skenbart riktiga slutledningar, och man ska lära sig att genom sådana försvara vilken sak som helst.
  13. Dagens Nyheter ansåg i en ledare att det var ovärdigt att utnyttja miljontals människors död och lidande för spetsfundigheter, i syfte att framställa myndigheten som betydelsefull.
  14. Marie Leszczyńska var konst-och musikintresserad, agerade mecenat för artister, målade själv och förfärdigade ett antal anonyma pamfletter med spetsfundigheter om livet vid det franska hovet.
  15. – Vi har fått ärendet prövat, vilket var huvudsaken, och kan konstatera att vår överklagan inte faller på att vi har fel utan på juridiska spetsfundigheter, säger teamchefen Tommy Kristoffersson i ett pressmeddelande.
  16. Relativitetsteorin avfärdades som " judiska spetsfundigheter" av bland andra de båda Nobelpristagarna Philipp Lenard och Johannes Stark, som i stället propagerade för en fysik som skulle vara begriplig och ren.
  17. Sina lediga stunder ägnade han sig företrädesvis åt vetenskapliga arbeten och älskade mera att fördjupa sig i sina grekiska författare och hebreiska språkstudier, än i diplomatikens noter och statskonstens spetsfundigheter.
  18. New York Times förklarade fenomenet livsstilshotell eller boutiquehotell som " små, tystlåtna hotell som genom spetsfundigheter är menade att appellera till ett sofistikerat, internationellt klientel" I en text som enligt Strannegård fanns på Morgans hotel Groups hemsida fram till 2005 kunde man läsa om ett manifest som kallades Ian Schrager ' s Vision Statement.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-19

 • Magnus
  Latinskt namn som betyder den store.
 • Måns
  Svensk variant av det latinska namnet Magnus: den store.
 • Besläktade namn: Mogens

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs spetsfundighet?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en spetsfundighet spetsfundigheten spetsfundigheter spetsfundigheterna
genitiv en spetsfundighets spetsfundighetens spetsfundigheters spetsfundigheternas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt