/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder ståndscirkulation?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

ståndscirkulation är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet ståndscirkulation?

  1. Det är med andra ord en bok om den ståndscirkulation som blev möjlig genom krigsårens expansion.
  2. Det förekom ståndscirkulation, särskilt i krigstid medan det var något ovanligare under fredsperioder.
  3. Enväldet innebar en ämbetsmannastat som i viss mån öppnade för en viss ståndscirkulation.
  4. Före industrialismen användes i Sverige begreppet i ståndscirkulation beskrivet i böcker av Torsten Rudenschöld 1845 och 1846.
  5. I efterdyningarna av Franska revolutionen hade en omfattande ståndscirkulation ägt rum, och framför allt var det aristokratin som var hotad.
  6. Det var vanligt att bondsöner som sändes till gymnasiet avsåg att bli präster, och detta blev ofta en språngbräda för vidare socialt avancemang (se ståndscirkulation).
  7. Då återvände han till Leckö, ägnade sig åt undervisning av godsets barn och skrev de berömda Tankar om ståndscirkulation (1845), och Tankar om ståndscirkulationens verkställighet (1846).
  8. Under 1600-talet var ståndscirkulation från manskap via underofficer till officer och adelskap inte okänt till exempel överste Silfverlood på Västgöta Ryttare som börjat som trosspojke och Erik Dahlbergh som gått en liknande bana.
  9. Vid sidan av ståndscirkulation och kvinnohistoria har Norrhem ägnat sig åt att beskriva hur homosexualitet framställs i historien, så till exempel i boken Undantagsmänniskor: en svensk HBT-historia och Den hotfulla kärleken: homosexualitet och vanlighetens betydelse.
  10. Dessa skolor har ansetts ha bidragit till ståndscirkulationen.
  11. Kanslitjänstemännen i 1600-talets Sverige och Europa där han behandlar ett av sina återkommande temata: ståndscirkulationen under stormaktstiden.
  12. Rudenschöld skilde ståndscirkulationen från ståndsnivellering, som vore » ett naturvidrigt utjemnande af de höjder och dalar, som skaparen anlagt och förordnat ».
  13. För att jämna vägen till ståndscirkulationen skulle i uppfostran, vid sidan av de bokliga studierna, kroppsarbetet ingå såsom en väsentlig beståndsdel i undervisningen.
  14. Författaren Gustaf Hellströms bok Snörmakare Lekholm får en idé handlar om den svenska ståndscirkulationen, hur personer från lägre stånd kunde ta sig upp i samhällshierarkin och följderna av detta.
  15. Frågorna om kvinnans rätt till likställighet med mannen, om " ståndscirkulationen", om handels-och näringsfrihet, om svenska jordens jämnare beskattning, om jordbrukets utveckling, om folkundervisningen -alla dessa och flera andra finns här behandlade eller antydda i smärre uppsatser, av vilka flertalet går i starkt frisinnad riktning.
  16. Han har vidare skrivit romanerna Vita hästar (1938), där han belyser ståndscirkulationen genom att följa en skotsk familj i Göteborg från 1740 fram under sex generationer, Blåa band (1940), som har anknytning till Göta kanals byggande, Katten till i dag (1942), en politisk samtidsskildring, Mannen som ingen kände (1947), där huvudpersonen är Alfred Nobel, och Störst i landet (1951), en satirisk skildring ur tidningsmannalivet.
  17. För ståndscirkulationens genomförande erfordrades dock en stark brytning med hävdvunna fördomar och föråldrade föreställningar i allmänna tänkesätt.
  18. Mest känd är Hellström för romanen Snörmakare Lekholm får en idé (1927), den svenska ståndscirkulationens stora roman.
  19. Då återvände han till Leckö, ägnade sig åt undervisning av godsets barn och skrev de berömda Tankar om ståndscirkulation (1845), och Tankar om ståndscirkulationens verkställighet (1846).
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-08

 • Silvia
  Latinskt namn med betydelsen skog eller skogsflicka.
 • Sylvia
  Latinskt namn med betydelsen skog eller skogsflicka.
 • Besläktade namn: Silva, Silvana, Sylva, Sylvi, Sylvie

Hur böjs ståndscirkulation?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en ståndscirkulation ståndscirkulationen
genitiv en ståndscirkulations ståndscirkulationens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2