/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder stabiliseringspolitik?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

stabiliseringspolitik är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet stabiliseringspolitik?

  1. Men väl vid makten förde han en traditionell ekonomisk stabiliseringspolitik med budgetdisciplin och marknadsekonomi som vann omvärldens och finansvärldens förtroende.
  2. Han måste lyckas både med traditionell stabiliseringspolitik och med att återge privatiseringspolitiken kraft och inriktning.
  3. Interventionism och aktiv stabiliseringspolitik blev också i hög grad en del av det svenska moderniseringsprojektet.
  4. Samtidigt finner Ohlsson och Vredin att de praktiska erfarenheterna av svensk stabiliseringspolitik inte är uppenbart negativa.
  5. Jag är övertygad om att man med stabiliseringspolitik kan främja sysselsättning.
  6. Sveriges starka offentliga finanser ger en viss handlingsfrihet när det gäller stabiliseringspolitik.
  7. Han argumenterade bland annat för en aktiv finans-och stabiliseringspolitik.
  8. För att uppnå maximalt resursutnyttjande i ekonomin förespråkar keynesiansk ekonomisk teori statlig stabiliseringspolitik.
  9. Det innebär att rationella förväntningar kan neutralisera effekter av stabiliseringspolitik även på kort sikt.
  10. Keynesianismen säger bland annat att det finns ett behov av stabiliseringspolitik medan monetarister anser det motsatta.
  11. Finansminister Anders Borg konstaterar på en pressträff att Finanspolitiska rådet i sin rapport ger godkänt för en tidsmässigt träffsäker stabiliseringspolitik.
  12. Men starka offentliga finanser i Sverige ger viss handlingsfrihet när det gäller stabiliseringspolitik, skriver det Finanspolitiska rådet i sin tredje rapport.
  13. Under hans mandatperiod genomfördes, som ett led i regeringens stabiliseringspolitik, bl.a. begränsningar i vinster och tjänsteersättningar och periodvisa prisstopp.
  14. Keynes teorier för offentlig stabiliseringspolitik vann stort inflytande och tillämpades mer eller mindre i hela västvärlden under de första decennierna efter andra världskriget.
  15. Staten skulle överbrygga konjunkturcykler genom att föra en kontracyklisk finanspolitik (stabiliseringspolitik) med statsbudgeten som instrument för att styra den aggregerade efterfrågan i ekonomin.
  16. Således argumenterar nykeynesianer för att en aktiv stabiliseringspolitik i form av finanspolitik och penningpolitik kan skapa ett effektivare utfall än vad laissez faire-politik skulle.
  17. Han har även publicerat en rad artiklar i olika icke-vetenskapliga facktidskrifter, bland annat rörande finanspolitik och budgetprocesser i Ekonomisk Debatt och om interventioner och stabiliseringspolitik i Penning-& valutapolitik.
  18. Den makroekonomiska stabiliseringspolitiken består av finanspolitik och penningpolitik.
  19. För lite för företagare, ” förfärligt ”, inget om värnskatten men lovord för stabiliseringspolitiken.
  20. – Detta behöver förtydligas med ett uttalat ansvar för stabiliseringspolitiken och ett kompletterande sysselsättningsmål.
  21. KI skriver att det finns ett pris på att vara alltför försiktig i stabiliseringspolitiken.
  22. Modellen anger det finanspolitiska stabiliseringspolitiken som helt verkningslös vid rörlig växelkurs, eftersom de offentliga satsningarna kommer konsumeras av högre räntor.
  23. Finanspolitik är en av de två delar i vilken den makroekonomiska stabiliseringspolitiken (även kallad ekonomisk politik) vanligen indelas ; den andra delen är penningpolitik.
  24. En försvagning av regeringsprogrammet för att vidmakthålla stabiliseringspolitiken bidrog under valåret 1996 till förnyat inflationstryck, vilket underblåstes av ett budgetunderskott med drygt 12 procent.
  25. Även om inflationen minskat från 325 procent 2000 till under 13 procent 2008, har stabiliseringspolitiken visat sig ohållbar och Angola övergav 2009 sin valutakorg.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Barbro
  Svensk variant av det grekiska namnet Barbara: främling eller icke-grekisk kvinna.
 • Barbara
  Grekiskt namn som betyder främling eller icke-grekisk kvinna.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs stabiliseringspolitik?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en stabiliseringspolitik stabiliseringspolitiken
genitiv en stabiliseringspolitiks stabiliseringspolitikens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2