Vad betyder politik?

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

politik i sammansättningar

Är epitel en synonym till ytterskikt?

Hur används ordet politik?

   1. Trots en del frustrerande kompromisser blev slutresultatet en omsvängning av den politik som under lång tid uppmuntrat Europas fiskeflottor att utarma haven runt våra kuster.
   1. Atmosfären i parken blev spänd och det stod klart att kampen om tredjeplatsen efter Socialdemokraterna och Moderaterna i svensk politik handlar om två motpoler i synen på invandring.
   1. Utvecklingen ställer krav på både ökat bostadsbyggande och en samlad politik för hur vi vill att våra städer ska växa och se ut i framtiden.
   1. Socialdemokraternas jobbförstörande politik förstärker farhågorna att de återigen kommer att försöka nå sitt arbetslöshetsmål genom att driva ut människor i utanförskap.
   1. Kritiker befarar att en sådan politik skulle försämra de redan ansträngda relationerna med Kina och Sydkorea och leda till ökad spänning i regionen.

Historik för politik

 • politik = nyhögtyska med flera, från franska politique, av forngrekiska tà poliliká, statsangelägenheter, till adjektiv polilikós, till pólis, stad, stat, egentligen: borg (= sanskr.-stammen pur- i denna betydelse, litauiska pilìs, fäste, borg), jämför ortnamn Konstantinopel, Neapel (Neapolis, 'Nystad', liksom Novgorod, Neusladt), ävensom kosmopolit, metropol o. polis 1.

Mina sökningar

Dagens namnsdag

Börje

Yngre svensk variant av namnet Birger: vårdare, hjälpare..

Birger

Fornsvenskt namn med betydelsen hjälpare eller vårdare..

Hur böjs politik ?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en politik politiken
genitiv en politiks politikens