/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder stalinist?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till stalinist

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet stalinist?

  1. Kuba och Kina har erbjudit behändiga alibin: man slapp heta stalinist och gammalmarxist om man pekade på alternativa vägar till en socialism som framstod som antibyråkratisk och folkligt förankrad.
  2. Ekselius kan svara att Myrdal har rätt att vara såväl stalinist som maoist.
  3. Rákosi var övertygad stalinist och starkt lojal mot Sovjetunionen.
  4. -En stalinist, en clown och en Putin – det är ett väldigt kul system, inte sant?
  5. Han kom att betraktas som stalinist -ett barn av sin tid om man så vill.
  6. Metros nye ägare, finansmannen Mats Qviberg kallar en reporter för ” stalinist ” i en intervju med den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag.
  7. Ana Pauker betraktades som stalinist, men bedrev i själva verket en politik som ofta gick emot Kremls order.
  8. Putin, en stalinist och en clown med det får Ryssland hålla till godo efter parlamentsvalet på söndag, åtminstone enligt den hårt prövade demokratiska oppositionen.
  9. Sovjetledaren Nikita Chrusjtjov upplevde den hatade Rákosi som en belastning och denne ersattes i juli 1956 av Ernő Gerő, en annan stalinist.
  10. Dimitrov avled 1949 och efterträddes av Vălko Tjervenkov, Tjervenkov var en hårdnackad stalinist och hans styre präglades av en omfattande personkult och omfattande förföljelser av oliktänkande.
  11. Trots att många av hans uttalanden kan tolkas som prostalinistiska är Muchin inte en stalinist (hans far var en uttalad antistalinist och offer för Stalins repressalier).
  12. Efter det tyska angreppet mot Sovjetunionen anmälde han sig frivilligt till Röda armén, blev övertygad stalinist och tjänade som löjtnant vid inmarschen i Berlin i april 1945.
  13. Metros nye ägare Mats Qviberg har hamnat i blåsväder sedan han i en intervju med sajten Nyheter Idag kallat en av sina reportrar för ” stalinist ” och uttryckt att man borde ” bli av med ” denne.
  14. Shehu var, i likhet med resten av de i ledningen för det styrande Albanska Arbetets Parti, en hårdför stalinist och ska under en kongress i Moskva ha sagt: Den som motsätter sig oss på något sätt kommer att få en spottloska på sin kind, ett slag på sin käke och, om nödvändigt, en kula i sitt huvud.
  15. Kádár var ingen renodlad stalinist utan förespråkade istället ett mindre repressivt styre och var en av få inom kommunistpartiet som redan från början ställde sig öppet kritisk till stalinismen, vilket medförde att han i samband med Folkrepubliken Ungerns bildande på allvar kom på kant med den då styrande stalinistiska falangen inom det nybildade Ungerska arbetarpartiet ledd av Mátyás Rákosi och Ernő Gerő.
  16. Imre Nagy hade avsatts som premiärminister 1955 och ersatts av stalinisten Matyas Rakosi.
  17. Förespråkarna för mildare socialism, som förste partisekreteraren Władysław Gomułka fängslades och ersattes av stalinisten Bolesław Bierut.
  18. Det jugoslaviska kommunistpartiet bildade också en motståndsrörelse, " partisanerna", som leddes av den kroatisk-slovenske stalinisten Josip Broz, Tito.
  19. Uttrycket skapades under sent 1940-tal av stalinisten Mátyás Rákosi i Ungern som myntade begreppet som en beskrivning på taktiken för kommunistpartiets taktik mot oppositionen.
  20. Anklagelserna mot Berija undergrävde också Malenkovs ställning som regeringschef ; de två hade varit nära förbundna i slutet av 1940-talet och sett till att stalinisten Andrej Zjdanovs förbundna skickades till arbetsläger.
  21. Till och med högt uppsatta kommunister som fyra inrikesministrar på rad blev avrättade för påstådd " statsfientlig verksamhet", " spioneri", " trotskism", " titoism", etcetera efter dom i teatraliska skenrättegångar, bland annat den kompromisslöse stalinisten László Rajk.
  22. De följande åren präglades landets styre av en maktkamp mellan den hårdföre stalinisten Novotný, som ville behålla och stärka kommunistpartiets grepp om makten och som förespråkade en fortsatt hård linje mot alla dissidenter, och den liberale och reformvänlige Zápotocký som ville liberalisera flera aspekter av både styret och det tjeckoslovakiska samhället.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-12

 • Klara
  Latinskt namn som betyder berömd, ljus eller klar.
 • Besläktade namn: Claire, Clarence, Claire, Clarissa, Clary

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs stalinist?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en stalinist stalinisten stalinister stalinisterna
genitiv en stalinists stalinistens stalinisters stalinisternas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt