/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder stansning?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till stansning

stansning i sammansättningar

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet stansning?

  1. En arbetsdag med stansning och sågning och sen fotbollsträning, kräver sin man.
  2. Stansning räknas till de klippande bearbetningsmetoderna, vilka indelas i två huvudgrupper: klippning och stansning.
  3. De klippande bearbetningsmetoderna indelas i två huvudgrupper: klippning och stansning.
  4. Till skillnad mot traditionell stansning hålls materialet fast vid finklippning.
  5. Applikationsområden är stansning, djupdragning, kallextrusion, finstansning, kallsmide, formpressning, pulverpressning och valsning.
  6. På verkstäderna i Oskarshamn står företaget för komponentens råmaterial, laserskärning, stansning, riktning och slipning.
  7. De huvudsakliga användningsområdena är bearbetningssteg som borrning, fräsning, skärning, bockning och stansning.
  8. Tillverkningen av sträckmetall sker genom stansning av slitsar och samtidig sträckning i specialmaskiner.
  9. De flesta flexopressar har utrustning för efterbehandling direkt i pressen (som stansning eller laminering).
  10. Vid stansning trycks ett verktyg (stans) med hålets önskade form genom materialet under mothållartryck från en dyna.
  11. Vid stansning i hårda material, exempelvis metaller, är ett så kallat " dynspel" viktigt, där materialets tjocklek/hårdhet bestämmer dynspelet.
  12. Under senare år har plåtbearbetning med laser-och vattenskärning, stansning, bockning och maskinbearbetning blivit en betydande del i Welands verksamhet.
  13. ASEA:s blivande vice vd Alde Nilsson övertygade honom 1959 att bli chef för en nyinrättad stabsavdelning för skärande bearbetning och stansning.
  14. Det är just den här typen av traditionell tillverkning som bockning av plåtar för släpkärror och skåp, stansning av ändstycke som i en strid ström lämnat landet.
  15. När fartygen efterhand började byggas i järn och stål fordrades nya verkstäder och utrustning för till exempel bockmaskiner, valsmaskiner, eller stansning samt borrmaskiner.
  16. De flesta verktygsmaskiner utför skärande bearbetning såsom svarvning, fräsning, borrning, slipning och stansning men det finns även maskiner för formande bearbetning såsom pressning och falsning.
  17. Kanonen tillverkades med metoder som stansning och pressning av plåt samt svetsning, detta gav en tillverknings tid som var en fjärdedel av den för en.
  18. Babbage uppfann därefter den analytiska maskinen 1834, en fullt programmerbar mekanisk dator med arbetsminne, processor, hålkortsläsare för inmatning samt utdataenheter för skrift och stansning av hålkort.
  19. Babbage uppfann därefter den analytiska maskinen 1834, en fullt programmerbar mekanisk dator med arbetsminne, processor, hålkortsläsare för inmatning samt utdataenhter för skrift och stansning av hålkort.
  20. Ett falsben kan användas för att skapa en big vid handfalsning, medan man i tryckerier oftast använder en speciell big-eller bockmaskin, för förpackningar oftast i samband med stansning.
  21. De vridna kanterna som uppstår efter stansningen och sträckningen ger materialet större böjhållfasthet än en obearbetad plåt med samma tjocklek.
  22. När man startar ett program förflyttas plåten så att stansen kommer till önskad plats med hjälp av X-Y servomotorerna, då börjar maskinen att slå ner stansen igenom materialet och går upp igen för att förflyttas till nästa position som har programmerats, när alla hål är gjorda avslutas oftast stansningen med att slitsstansa ut plåten, tänk dig att man vill ha en plåtbit med måtten 100x100mm med ett litet hål i varje hörn, för att " skära" ut 100x100mm så använder man sig oftast av en rektangulär stans, tex 30x5mm eller 70x5mm som stansar längsgående runt om den önskade biten.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Sven
  Nordiskt namn som betyder yngling, även väpnare och tjänare under medeltiden.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs stansning?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en stansning stansningen stansningar stansningarna
genitiv en stansnings stansningens stansningars stansningarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2