Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder staty?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet staty?

 1. Ur vattnet stiger en fyra meter hög staty av skådespelaren Colin Firth.

  Dessutom kan man vara säker på att någon lokal furste eller diktare man aldrig hört talas om står staty på torget.

  Det var i söndags som den uppstoppade dockan i manskläder satt lutad mot en staty med en öl i handen och en låda framför sig.

  Men vad sägs om att kunna skapa en hel staty under telefonsamtalet?

  Nu har Fadime fått en staty i Uppsala och förståelsen för hederskulturen och dess förtryck av unga människor är betydligt större.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för staty

 1. staty, Stiernhielm 1650: statner, av franska statne, av latin statna detsamma, till status, ställning (se stat 1). Ännu i början av ISOO-t. allm. stavat statue. - Förr även i betydelse 'växt', t. ex. 1719 om kapare-kaptenen Norcross: 'en liten karl till statyn'.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Sara

  Hebreiskt namn som betyder furstinna.

  Besläktade namn: Salli, Sally, Zarah

  Mest sökta

   Hur böjs staty?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen statystatynstatyerstatyerna
   genitiven statysstatynsstatyersstatyernas