/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder stiftelseurkund?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

stiftelseurkund är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet stiftelseurkund?

  1. - Vi har bildat en stiftelse och ett utkast till en stiftelseurkund har skickats med.
  2. Själva dokumentet som stiftelseförordnandet finns nedtecknat i kallas stiftelseurkund.
  3. Som universitetets patronus hade Rosenkrantz väsentlig del i dess nya stiftelseurkund 1732.
  4. År 1355 skrev Sergius en stiftelseurkund vilken krävde byggandet av flera byggnader, såsom refektorium, kök och bageri.
  5. Citykyrkan har skickat in en stiftelseurkund för församlingen, där det framgår att den ska ” främja och verka för upprättande av Guds rike ” och bygga upp den kristna församingen.
  6. zu urkund) eller bestyrkande av en sak utfärdad skrift, till exempel kungligt brev, fördrag, domstolsutslag, grundläggande handling för ett bolag eller inrättning(" stiftelseurkund"), kontrakt, gåvobrev, testamente ; i allmänhet källskrift.
  7. Bakom stiftelseurkunden stod även bland andra Otto Järte och Yngve Larsson.
  8. 1139 omnämndes orten skriftligen för första gången i stiftelseurkunden för klostret Zwettl.
  9. 1912 stod Larsson och Järte bland namnen bakom stiftelseurkunden till arbetarrörelsens Nya Banken.
  10. AB Pythagoras grundades 1898 för att enligt stiftelseurkunden driva ” mekanisk, elektroteknisk eller annan fabriksrörelse ”.
  11. I stiftelseurkunden ska det framgå hur styrelsen utses och hur många ledamöter som ska ingå.
  12. Från 1936 bedrev mässan sin verksamhet som stiftelse, där stiftelseurkunden tecknades den 31 december 1935.
  13. Men det är viktigt att poängtera att det är stiftelseurkunden (gåvobrev eller testamentet) som utgör stiftelsens ” styrinstrument ”.
  14. Enligt stiftelseurkunden tillsätter Linköpings universitet ordföranden och en ledamot i styrelsen medan stiftarna har två ledamöter vardera.
  15. Stiftaren skjuter till ett kapital och bestämmer stiftelsens urkund -den så kallade stiftelseurkunden som berättar vad stiftelsen skall göra.
  16. Det är i stiftelseurkunden som ändamålet är fastlagt och det är också där som framgår hur ändamålet ska uppfyllas.
  17. Wittstock var befolkat av en västslavisk stam, dossanerna, redan år 948, då det omnämns i stiftelseurkunden för biskopsdömet Havelberg.
  18. Stiftelsen uppmärksammades 2008 för att ha använd stora delar av sina resurser för syften som inte uppfyllde villkoren i stiftelseurkunden.
  19. Kungliga Serafimerorden (i stiftelseurkunden kallad Serafinerorden) är en svensk kunglig riddarorden/statsorden som instiftades 23 februari 1748, på ständernas inrådan, av kung Fredrik I.
  20. I fredags stod det klart att stiftelsens egna revisorer stoppar verksamheten eftersom stiftelseurkunden från 1967 inte tillåter stiftelsen att ägna sig åt annan verksamhet än att äga och förvalta naturreservat.
  21. Musikfondens syfte, som är fastställt i stiftelseurkunden från 1965, är att det ska delas ut ett musikpris och ges stipendier till fortsatt konstnärlig utveckling för unga komponister, dirigenter, musiker eller sångare från Danmark och de övriga nordiska länderna.
  22. Göteborgs småkyrkostiftelse är en stiftelse som bildades 1 november 1946 med " ändamål att insamla medel till att uppföra småkyrkor för kyrkligt arbete inom de delar av Göteborgs stad, där på grund av stadens tillväxt de redan befintliga församlingskyrkorna och kapellen inte motsvarar behovet av församlingsgudstjänster och annat kyrkligt arbete" (utdrag ur stiftelseurkunden).
  23. I stiftelseurkunden anges att understöd skall utgå till personer av sex olika klasser ; " Gross-och kramhandelsklassernas enkor, fabrikörs-och det andra hederliga borgarståndets enkor, presteståndets enkor, företräde i främsta rummet för dem, hvilkas män varit lärare vid Tyska kyrkan, och med företräde för enkor efter präster i Stockholm framför dem, som anmäla sig från landsorten.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-09

 • Roland
  Tyskt namn som består av betydelseelementen ära och land: ärans land eller landets ära.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs stiftelseurkund?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en stiftelseurkund stiftelseurkunden stiftelseurkunder stiftelseurkunderna
genitiv en stiftelseurkunds stiftelseurkundens stiftelseurkunders stiftelseurkundernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2