/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder stombuss?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

stombuss är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet stombuss?

  1. Plötsligt stiger kontrollanterna på den stombuss jag tog för att undvika regnstormen.
  2. När kommunens ekonomi blev sämre sade trafiknämnden nej till vätgasfärja och satsade på stombuss från Eriksberg till centrala stan över Göta älvbron.
  3. Framkomligheten för stombuss 4 ska bli bättre.
  4. Det är dålig framkomlighet för stombuss 4 under onsdagen vilket lett till kraftiga förseningar.
  5. Närmaste hållplats för spårvagn och stombuss är Axel Dahlströms torg, därnäst Marklandsgatan.
  6. På Wavrinskys plats stannar även stombuss 16 samt buss 58 och 753.
  7. Nu ska även stombuss 2 och 3 få anpassade körfält och trafiksignaler för att öka framkomligheten.
  8. Kollektivresandet med express-och stombuss in till Göteborg ökar, men det gör även biltrafiken genom betalstationerna.
  9. Ett antal busslinjer, bland annat stombuss 19, passerar Storgatan, i västra delen av centrum.
  10. I Kina finns det fyra huvudsakliga typer av kollektivtrafik: tunnelbana, snabbspårväg, stombuss och vanlig buss.
  11. – I grunden handlar prisjusteringen om att vi gör en historisk satsning på kollektivtrafik 2013, där vi bygger ut pendeltåg, stombuss, expressbuss och även spårvagn.
  12. Den nya stombuss 6 som började rulla i december förra året mellan Ropsten och Karolinska har transporterat fler passagerare än beräknat – totalt en miljon resor.
  13. Spårvagnsspår går från Kämpebron, förbi Lilla torget och fram till Stenpiren där en terminalbyggnad har byggts för spårvagn, stombuss, regional expressbuss, andra busslinjer och båttrafik.
  14. Till området tar man sig lättast med bil, eftersom köpcentret ligger nära Lundbyleden och det finns gott om parkeringsplatser, men även stombuss 16 går dit, hållplats Säterigatan.
  15. Det svenska begreppet stombuss associeras inte sällan med det engelskspråkiga begreppet BRT (Bus Rapid Transit), men betecknar oftast stadsbusslinjer av mer traditionellt snitt som körs i vanlig gatutrafik.
  16. Spårvagn linje 1 och 5 stannar precis bredvid, och stombuss nr 17 cirka hundra meter bort spårvagn linje 3 stannar vid hållplats Solrosgatan som ligger cirka 150 meter söder om torget.
  17. Det finns planer på att i framtiden ersätta stombussen med spårväg.
  18. Älvsnabben är inte särskilt miljövänlig, den drivs med tunga dieselmotorer och då är stombussen från Hisingen till centrum ett mycket bättre alternativ.
  19. Linje 677 från Norrtälje till Uppsala är den enda stombussen som passerar över länsgränsen och har låg turtäthet jämfört med de andra blåbussarna.
  20. Oppositionen vill i stället se ett system med så kallade stombussar – elektrifierade snabbussar.
  21. I ett första skede kommer man att satsa på ett system av stombussar.
  22. Därför trafikerar man tills vidare med bl.a. stombussar, vilket anses vara den trafiktyp som kommer spårvagnar närmast kapacitetsmässigt.
  23. Men man ska då ha i minnet att stombussar generellt har en högre kapacitet, framkomlighet och turtäthet än en vanlig röd buss.
  24. Att färre färdades med bil, tros också ha bidragit till att framkomligheten med bussar förbättrats, och att tiden att färdas med stombussar, minskat.
  25. I december 2009 fattade stadsfullmäktige i Åbo beslut om att bygga en snabbspårväg (finska: pikaraitiotie) efter en övergångsfas med stombussar.
  26. Det är framför allt det öppna systemet som kontrolleras, det vill säga spårvagnar och stombussar där man inte behöver visa upp sitt färdbevis för föraren.
  27. Länge gällde påstigning genom fordonets alla dörrar endast spårvagnar och stombussar, men sedan den 14 mars 2011 gäller det även för stadsbussarna.
  28. Även det system med stombussar som finns i dag ska utvidgas med nya linjer och ha egna körstråk, som ska kunna göras om till spår om det behövs.
  29. Konstruktion av ett nätverk med stombussar i områden som tidigare inte haft bra kontakt med kollektivtrafiken påbörjades 1999, och den första av dessa, Liverpool-Parramatta Rapid Bus Transitway, öppnade i februari 2003.
  30. På grundval av denna rapport beslutade stadsfullmäktige i Åbo den 15 december 2009 att på kort sikt införa stombussar i kollektivtrafiken, och på längre sikt studera trådbussar samt omvandla de mest trafikerade centrala stombusslinjerna till spårvägar.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-09

 • Roland
  Tyskt namn som består av betydelseelementen ära och land: ärans land eller landets ära.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs stombuss?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en stombuss stombussen stombussar stombussarna
genitiv en stombuss stombussens stombussars stombussarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2