/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till strax

Hur upplevde du uppläsningen av strax?

eller

Vad betyder strax?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till strax

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet strax?

  1. Men det har också funnits läsare som har påpekat att filmen inte visar vad som hände strax innan filmen började och betonar att polisen i sitt arbete har rätt att använda våld.
  2. Flera män som draksurfat utanför Bödasand på norra Öland kunde räddas strax efter midnatt natten till onsdag sedan en av dem hamnat i nöd då han fått sitt segel förstört.
  3. Medelinkomsten är strax under hälften av det nationella genomsnittet.
  4. På presskonferensen på spelarhotellet strax innan avfärden till Göteborg pratade hon om hur det har varit att spela i det pressade landslaget.
  5. Oroligheterna bröt ut strax efter klockan nio på måndagskvällen och fortsatte under natten till tisdagen.
  6. Längskidåkaren Daniel Richardsson vårdas fortfarande på sjukhus efter en svår trafikolycka i söndags strax söder om Hudiksvall då en nära vän till honom omkom.
  7. Polisen larmades till restaurangen strax före fyra på morgonen.
  8. Det var strax innan klockan två på natten som polis kallades till platsen efter att inbrottslarmet blivit utlöst.
  9. En kvinna knivskars natten till söndagen i sin lägenhet i Gamla stan av en man hon träffat strax innan.
  10. Men domaren hade blåst av i sekvensen strax före.
/1004363/HBSynonymerMobilBot
Nyhet

Historik för strax

 • strax, fornsvenska -: som adverb: strax, närmast (om rum), strax, genast (om tid), som konj.: strax då eller som = danska stråks, från medellågtyska stra(c)kes, rakt sträckt, genast = medelhögtyska sträckes (nyhögtyska sträcks), adverbiell genitiv (liksom flux, förgäves, invärtes, längs, tvärs och så vidare) till medellågtyska adjektiv stråk (även som adv.), genitiv -(c)kes, upprätt, styv med mera = svenska dialekt stråk och så vidare (se sträcka vb.). Med avseende på betyd.-utvecklingen jämför genast till fornsvenska gen, rak med mera, tvärt. - Härjämte det mera vardagl. straxt, med analogiskt t efter genast och så vidare, t. ex. 1639, Stiernhielm, Runius, Almquist, Sturzen-Becker, Jolin; av Dalin 1853 inom klämmer, i regel annars ej upptaget i ordb., men förordat av t. ex. Linder. - I danska har lånordet stråks fullständigt undanträngt det inhemska äldre danska genesl. .- Det gamla likbetydande, för övrigt etymologiskt dunkla fornsvenska paghar, pwghar --- fornisländska o. fornnorska, forngutniska pcgar börjar dö bort redan mot slutet av medeltiden.

Dagens namnsdag 2022-08-11

 • Susanna
  Grekisk variant av ett hebreiskt namn med betydelsen lilja.
 • Besläktade namn: Sanna, Sanny, Susanne, Susie, Sanne

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs strax?

adverb
oböjligt strax
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2