/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder strofisk?

  1. indelad i strofer || -t

Hur uttalas strofisk?

  1. [-å:f-]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till strofisk

strofisk i sammansättningar

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet strofisk?

  1. Allt var inget, och ur detta trädde du fram som en skarv, en gräns, en strofisk virknål som drog var tredje maska ur tiden.
  2. Musiken är inte strofisk, dvs.
  3. Musiken är strofisk så när som på en vers som har annan musik.
  4. Man avser med genomkomponerad en vokalkomposition med strofisk text där kompositionen bildar en välplanerad helhet med individuellt utformade strofer.
  5. Ungefär hälften är i en enkel strofisk form och rör sig i stämningslägen från glad optimism till förtvivlan och tragedi.
  6. Orffs tidigare scenkantat, Carmina Burana, karakteriserades av strofisk form utan vidareutveckling, plastisk periodicitet, motorik och en melodik uppbyggd på korta fraser.
  7. Vers kan antingen vara stikisk, vilket innebär att raderna förenas till ett större block utan bestämd yttre arkitektur, eller också strofisk.
  8. En visa är en strofisk dikt, ofta med enkelt språk, som är avsedd att framföras till en melodi, utan eller med enkelt ackompanjemang.
  9. De första ariorna var skrivna i enkel strofisk form, men under barockens glanstid (cirka 1670-1750) utvecklades arian till bli ett alltmer konstfullt, till viss del ytterst virtuost sångnummer.
  10. En närliggande term är Lied (i flertal Lieder), som egentligen är det tyska ordet för ' sång' (i bemärkelsen ' det man sjunger'), ' strofisk sång' eller ' visa', men som specialterm har kommit att beteckna olika mer genomarbetade sånggenrer i det tyska språk-och kulturområdet, även denna.
  11. För den strofiska dikttypen, se Visa.
  12. Enradiga versmått kallas stikiska, flerradiga kallas strofiska.
  13. Melodierna var strofiska, det vill säga att varje strof fick samma melodi.
  14. Campion sökte införa antikens strofiska versarter, vilka dock ej passade väl för engelska språket.
  15. Motsatsen är den ofullständigt komponerade strofiska formen, där stroferna har en repetitiv och stundtals statisk musikalisk gestaltning.
  16. Beteckningen Berliner Liederschulen, de berlinska sångskolorna, syftar vanligtvis på två grupper av kompositörer under 1700-talet som eftersträvade att främja den strofiska sången.
  17. Det är också främst i Skandinavien som beteckningen ” medeltida ballad ” används för att avgränsa dessa äldre visor från strofiska berättade visor av senare datum.
  18. Vid sidan av bibeltexter (speciellt Psaltarpsalmer) har Schütz i mindre omfattning tonsatt rimmade eller strofiska texter, han saknade tyska texter som kunde mäta sig med de italienska madrigalerna och såg sig inte i stånd att själv skriva sådana texter.
  19. Poetiskt vida högre än detta verk stå hans strofiska dikter, bland dem särskildt Wapene Martijn (uppkallad efter begynnelseorden), en lärodikt i dialogform, behandlande olika spörsmål, mest av religiös och etisk art, samt diktarens " svanesång", korstågsdikten Van den lande van Oversee (författad efter s fall 12 maj 1291).
  20. Strävandet efter att ge konstsången en folklig musikalisk grundval är emellertid inte romantisk: Krause var en rationalistiskt orienterad personlighet, för vilken det inte rörde sig om att söka sig tillbaka till ursprungligt folkmusikaliskt stoff, utan om att närma konstsången till ett enkelhetsideal, som utformades inom en i högsta grad aristokratisk kultur, och Frankrike blev en naturlig musikalisk förebild, inte minst opéra comique, det franska sångspelet med krav om naturlighet i texter och musik, vars karakteristiska resultat var den folkligt utformade, iöronenfallande melodiken, de många strofiska sångerna och först och främst den talade dialogen.
  21. Melodierna är till strukturen strofiskt uppbyggda och vanligast är den tvåradiga frasen.
  22. Heideröslein har tre strofer och musiken är strofiskt komponerad, det vill säga samma musik återkommer i varje vers.
  23. I västra och centrala Europa är sångerna strofiskt uppbyggda med en två-eller fyrradig vers samt någon typ av omkväde.
  24. Till skillnad från föregångare som Johann Rudolf Zumsteeg som behandlade balladen strofiskt i stil med folkvisorna, var Loewe den förste som genomkomponerade texten utifrån samtida musikstil.
  25. Hon är diktens enda verkliga hjältinna, vars tragik och nobless till fullo framträder i hennes " kvarlåtenskap" (11:e sången), en mängd lyriska dikter och religiösa betraktelser i sonettform samt på daktyliskt och ostrofiskt eller strofiskt jambiskt versmått, varav några är äkta pärlor av poesi (" suckar, som blir psalmer").
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-09

 • Roland
  Tyskt namn som består av betydelseelementen ära och land: ärans land eller landets ära.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs strofisk?

adjektiv
positiv en strofisk
ett strofiskt
den|det|de strofiska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2