/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder styckmästare?

  1. person som ansvarar för styckning av slaktdjur

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

styckmästare är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet styckmästare?

  1. Sedan bad vi styckmästare Janne Persson att tycka till om bitarna.
  2. Arbetet bestod i att biträda mer kvalificerad personal som kockar och styckmästare samt att svara för städning och renhållning.
  3. Stefan Sauks pappa var styckmästare och hans mamma jobbade i hemmet under en tid och senare på försäkringsbolag.
  4. De står på kö för att träffa honom Christer Gardells rykte som styckmästare byggdes upp redan under de år han var vd för investmentbolaget Custos.
  5. Det finns t ex inte så många styckmästare på Lidingö så då får vi gå ut med en riksannons.
  6. Denna lönsamma hantering av innehaven gav också duon epitet som " styckmästare", " slaktare" och " företagspirater".
  7. Hultgren arbetade från omkring 1780 som dekorationsmålare i Stockholm där han var inskriven som styckmästare i Stockholms målarämbete.
  8. Hon arbetade sedan i livsmedelsbutiker, som hembiträde och utbildade sig slutligen till styckmästare och vann en nordisk bronsmedalj i styckning.
  9. Efter att Fabritzius gått i lära blev han 1751 gesäll och 1763 styckmästare för att slutligen bli mästare i Stockholm 1766.
  10. Valdo Carlström, som var son till en styckmästare, verkade vid AB Holje granitindustri 1939-1986, åren 1947-1984 som företagets verkställande direktör.
  11. Det fanns en kött-och speceributik med lagerrum, som ägdes av en fröken med tre anställda, bland annat en styckmästare och en springpojke.
  12. Han flyttade till Stockholm 1906 där han anställdes som styckmästare vid ett slakteri, vid sidan av arbetet fortsatte han att studera vid Tekniska skolans aftonkurser.
  13. Holm arbetade först som yrkesmålare och blev efter sin gesälltid styckmästare 1780 och med mästarstycket Atalanta och Hippomenes målarmästare vid Stockholms målarämbete och erhöll burskap i Stockholm 1781.
  14. Efter en gesällvandring till Sankt Petersburg 1794 och därpå vistande som gesäll i olika länder, bland annat i England 1798-1801, blev han efter en tvist med sadelmakarämbetet styckmästare i Stockholm 1802.
  15. Flintasteken sägs ha uppfunnits av styckmästaren Elving Nord på Tempo i Västervik i början av 1960-talet, då med namnet rysstek.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-16

 • Brynolf
  Nordiskt namn som består av betydelseelementen brynja och ulv.

Hur böjs styckmästare?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en styckmästare styckmästaren styckmästare styckmästarna
genitiv en styckmästares styckmästarens styckmästares styckmästarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt