/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till subjektivitet

Hur upplevde du uppläsningen av subjektivitet?

eller
Ur Synonymordboken

Synonymordboken copyright Göran Walter

Vad betyder subjektivitet?

Ur Ordboken

Ordboken är Bonniers svenska ordbok tionde upplagan copyright (C) 2010 Peter A. Sjögren och Iréne Györki.

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

MATCHAD: adn-00000000000c3c9f
/1004363/HBSynonymerMobilMid

Hur används ordet subjektivitet?

 • Not: Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter och romaner.
  1. Ett uppmärksammande av barns subjektivitet förändrar därför inte bara synen på barn utan också synen på vuxnas ekonomiska beteenden.
  2. På så vis utgör psykoanalysen och konsten två domäner i vilka vår mänskliga subjektivitet kan tillåtas att lysa fram genom att vi grips av den och reflexivt återbördas till den.
  3. För det första finns det en inneboende subjektivitet i att definiera resultatbegrepp på basis av bolagsspecifika affärsmodeller.
  4. Detta innebär ett ändrande av människor som därmed fråntas subjektivitet och närhet i tid och rum och en anonymiserad icke svenskhet.
  5. Det har blivit allt mer vedertaget att ifrågasätta synen på forskning som en objektiv vetenskap och jag anser att det finns en relevans i att öppet diskutera min egen roll i forskningsprocessen för att betona min egen subjektivitet och att de val jag gör och de situationer jag möter måste sättas i en kontext av vem jag är.
  6. De forskare som däremot anser att subjektivitet spelar roll i forskningen använder reflexivitet för att uppmärksamma de sociala och kulturella kontexter som har betydelse för konstruktionen av kunskap.
  7. De former av subjektivitet som framställs utgöra ett hot mot samhället är samtidigt sådana subjekt som inte respekterar systemen.
  8. Genom att analysera hur olika subjektspositioner konstrueras diskursivt i ett visst sammanhang kan därmed kunskap om relationen mellan maktförhållanden och subjektivitet produceras.
  9. Frågan om objektivitet och subjektivitet handlar också om hur man ser på de personer som ska studeras.
  10. Forskarna menar att även om det i första hand är objektiva händelser man är ute efter så finns det alltid en subjektivitet i tolkning både av frågorna och av de erfarenheter som frågan eventuellt handlar om.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs subjektivitet?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en subjektivitet subjektiviteten
genitiv en subjektivitets subjektivitetens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
Välj lista

Välj vilken lista du vill spara ordet i, eller skapa en ny lista.


Skapa ny lista
Skapa ny lista

Fyll i ett namn för din nya lista och klicka på spara.

vara har sparats i listan min lista

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
MATCHAD: adn-000000000000f092
MATCHAD: adn-000000000000a07a