/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder syfilitisk?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till syfilitisk

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet syfilitisk?

  1. En gumma med syfilitisk näsa bjöd ut violer.
  2. Den vanligaste komplikationen är syfilitisk aortit vilket kan resultera i aneurysmbildning.
  3. Erbs namn förknippas med den Erbska förlamningen, en förlamning av vissa armmuskler, som uppstår vid sträckning i armens stora nervstammar under svåra förlossningar, och Erbs spastiska spinalparalys, en syfilitisk ryggmärgssjukdom, der ger samtidig styvhet och benförlamning.
  4. Det kan uppträda tidigt och antingen vara asymtomatiskt eller manifesteras i form av syfilitisk hjärnhinneinflammation eller sent i form av meningovaskulär syfilis, dementia paralytica eller tabes dorsalis, som är förknippad med dålig balans och blixtsmärtor i de nedre extremiteterna.
  5. Detta gjorde att exempelvis Thomas Mann tog Nietzsche som modell till den " syfilitiske konstnären" Adrian Leverkühn i sin Doktor Faustus 1947.
  6. Han blev typen för den bohemiske, självdestruktive, syfilitiske poeten ; en äventyrlig flanör på Stockholms gator som önskade och arbetade på att framstå som en svensk Baudelaire eller Rimbaud.
  7. Två tredjedelar av de syfilitiska spädbarnen föds utan att uppvisa symtom.
  8. Han grundlade 1917 Doktor Åhmans barnhem, som 1919 ombildades till Stiftelsen Göteborgs Welanderhem, ett specialsjukhus för syfilitiska barn.
  9. Malmsten påvisade först att aortaaneurysmen är syfilitiska sjukdomar och beskrev först sjukdomsbilden hemianopsi (halvblindhet) som symtom vid en hjärnsjukdom.
  10. Han blev 1849 extra ordinarie och 1869 ordinarie professor i dermatologi och hade mycket stor betydelse för kännedomen om dessa liksom om de syfilitiska sjukdomarna och deras behandling.
  11. Vidare märks hans studier över de syfilitiska sjukdomarna (A Treatise on the Venereal Disease, 1786), hans försök över subkutan senavskärning, hans iakttagelser rörande skottsår och hans metod för behandlingen av aneurysmer.
  12. syfilitiska smittan i början av 1770-talet så allmänt utbredde sig ibland den fattiga befolkningen i Stockholm, framställde han planen till en särskild kuranstalt för sjukdomens hämmande, utdelade på egen bekostnad läkemedel, ja, då så behövdes, underhåll åt fattiga, som led av denna sjukdom.
  13. Bland dem kan nämnas Fall af encephalitis corticalis et hydrocephalus acutus (i " Medicinskt arkiv", III), de i " Nordiskt medicinskt arkiv" införda uppsatserna Studier öfver syfilis, Fall af framboesiartade vegetationer från syfilitiska sår, Subkutana sublimatinjektioner mot syfilis, Syfilis och erythema multiforme, Statistiska notiser från Stockholms stads och läns kurhus, Till frågan om excision af de syfilitiska primäraffektionerna, Om urethritis externa och cystabildningar å förhuden, Om de yttre iliakalkörtlarnas sjukliga förändringar vid ljumskbuboner och Om lungaffektion efter intramuskulär injektion af olösliga qvicksilfverpreparater vid syfilis samt de i " Hygiea" införda Studier öfver epitheliernas byggnad, Till läran om albuminuri och Några fall af aphasi.
  14. Fördomen mot dessa sjuklingar var den tiden så stor, att Hallman till följd av sin omvårdnad om de syfilitiskt smittade förlorade en del av sin praktik och även ådrog sig andra ledsamheter.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-09

 • Roland
  Tyskt namn som består av betydelseelementen ära och land: ärans land eller landets ära.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs syfilitisk?

adjektiv
positiv en syfilitisk
ett syfilitiskt
den|det|de syfilitiska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2