/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till syndabekännelse

Hur upplevde du uppläsningen av syndabekännelse?

eller

Vad betyder syndabekännelse?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

syndabekännelse är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet syndabekännelse?

  1. Bekännelsen är inte i första hand syndabekännelse eller bikt med avlösning.
  2. Det finns inga beskrivningar av en syndabekännelse inför nattvardsfirandet i tidig kristendom.
  3. I Svenska kyrkan börjar nattvardsgudstjänster med syndabekännelse och förlåtelse (så kallat infogat skriftermål).
  4. I katolska kyrkan förväntas man regelbundet gå till bikt, och själva mässan inleds endast av en syndabekännelse.
  5. Bikt (lågtyska bîcht(e) ’ bekännelse ’) är en enskild syndabekännelse inför en präst med åtföljande tillsägande av syndaförlåtelse, avlösning.
  6. Predikans roll är, i enlighet med den lutherska traditionen, stark och traditionellt har även syndabekännelse och avlösning haft en stark roll.
  7. Likaså skrev han på de 6 tomma sidorna efter Latinbalken in en blandning av latinska texter: en syndabekännelse, gåtor och versstumpar.
  8. Det kan också innebära ett skydd mot onda ögat eller då det onda redan inträffat förrätta reningsritualer i form av till exempel exorcism eller syndabekännelse.
  9. När man blir medveten om att vara skyldig till en synd, skall man enligt den kristna tron rikta sig till Gud med en uppriktig syndabekännelse.
  10. Den 12-14 september hade han varje midnatt en uppenbarelse i vilken en röst gav honom hemlig undervisning i hur han skulle " be andligen" efter syndabekännelse.
  11. Gudstjänsterna är till formen enkla och består i huvudsak av långa predikningar och karaktäriseras också av inslag av extatiska känsloyttringar och en offentlig syndabekännelse där församlingsmedlemmarna ber varandra om förlåtelse för begångna synder.
  12. Vanligtvis anses att domovoj var en avliden familjemedlem, en förfader (västslaverna) ; en avliden familjemedlem som Gud hade bestämt skulle tjäna husfolket för att sona sina synder (ryssarna) ; en man som dött utan syndabekännelse (ryssarna).
  13. Han började omedelbart lära ut den andliga bön som han fått undervisning om och femton personer på sjukhuset helades efter syndabekännelse och bön, innan Modise, precis som utlovat, fick lämna sjukhuset den 3 oktober.
  14. Mellan klockan fem och sex på morgonen den 11 februari tillkallades hovpredikanten och själasörjaren Erik Gabrielsson Emporagrius, och stödd på drottningen och Nils Brahe gjorde kungen sin syndabekännelse (cirka en halv timma) och tog nattvarden.
  15. Två krav ställdes på de som sökte sig dit: Innan Dowie bad om helande, måste de avstå från all medicinsk behandling (inklusive tabletter) och (om de inte redan var frälsta) avlägga syndabekännelse och omvända sig.
  16. Pelagius läror fördömdes 415 vid en synod i Jerusalem, synodens beslut förnyades av de afrikanska biskoparna året därpå, varefter Pelagius ångrade sig, och sände en syndabekännelse till Innocentius, men innan brevet hade nått fram hade Innocentius avlidit.
  17. Botbänk är en bänk som används av metodister, särskilt i USA, vilken placeras framför talarstolen och till vilken de till syndabekännelse uppväckta samlas för att bekänna sina synder, vilket sedan följs av lovprisningar från de omgivande för att betona det inom metodismen betonade genombrottet från synd till nåd.
  18. Men den blir läkt och återställd vid syndabekännelsen.
  19. Med tiden ersattes den offentliga syndabekännelsen med en enskild bekännelse inför prästen.
  20. Sedan följer syndabekännelsen och slutligen några psalmverser, varefter prästen efter Dominus vobiscum (Herren vare med er) träder upp inför altaret.
  21. Confiteor (latin: Jag bekänner) är det latinska namnet på en i det romersk-katolska missalet föreskriven formel för den offentliga syndabekännelsen.
  22. I den protestantiska kyrkan sågs inte heller enskild bekännelse för en präst som central utan bikten kom att ersättas av den allmänna syndabekännelsen i samband med skriftermålet.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-09

 • Roland
  Tyskt namn som består av betydelseelementen ära och land: ärans land eller landets ära.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs syndabekännelse?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en syndabekännelse syndabekännelsen syndabekännelser syndabekännelserna
genitiv en syndabekännelses syndabekännelsens syndabekännelsers syndabekännelsernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2