/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder systemsjukdom?

  1. (medicinsk term) sjukdom som angriper ett helt organsystem, till exempel lymfkörtlarna, bindväven

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

systemsjukdom är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet systemsjukdom?

  1. Vi vet numera att sjukdomen är en systemsjukdom och det innebär att den kan drabba hela kroppen och inte enbart hud eller leder.
  2. Psoriasis är en kronisk, inflamatorisk systemsjukdom som har betydelse för andra organ i kroppen.
  3. Psoriasis är en systemsjukdom som gör att huden fjällar och kliar, och som går i skov.
  4. Ny forskning visar nu att psoriasis inte enbart är en hudsjukdom utan en så kallad systemsjukdom, som i svåra fall kan drabba hela kroppen.
  5. I själva verket visar sig psoriasis vara en allvarlig systemsjukdom som i svåra fall kan leda till hjärtinfarkt, hjärnblödning, fetma och diabetes bland mycket annat.
  6. Från att ha uppfattats som en mer kosmetisk hudsjukdom har psoriasis nu uppgraderats av världshälsoorganisationen WHO till en allvarlig kronisk systemsjukdom som kan leda till allvarligare och även dödliga sjukdomar.
  7. Psoriasis är en ärftlig kronisk systemsjukdom som drabbar hud och leder och i viss mån även kan kopplas till hjärt-och kärlproblem samt åkommor i mag-och tarmpaket.
  8. Granulomatös polyangit -(GPA) (tidigare Wegeners granulomatos) är en ovanlig systemsjukdom som angriper finare blodkärl men (vaskulit) som kan drabba alla kärl, men framför allt händers, fötternas, luftvägarnas, näsans och njurarnas kärl.
  9. Forskningen kring psorisis har gått fram med stormsteg de senaste åren och nyligen uppgraderade Världshälsorganisationen psoriasis till att vara en så kallad systemsjukdom, alltså att sjukdomen kan drabba flera organ i kroppen och är mer allvarlig än vad man tidgare trott.
  10. Även alkohol och systemsjukdomar kan ge kardiomyopati.
  11. Vid några så kallade systemsjukdomar angrips även ögonens tårkörtlar.
  12. Reumatologiska kliniken utreder och behandlar reumatiska sjukdomar och andra inflammatoriska systemsjukdomar.
  13. Sjukdomen kan antingen uppkomma av sig själv eller efter infektions-och systemsjukdomar.
  14. Polyneuropati kan också ha genetisk orsak eller orsakas av systemsjukdomar, vissa läkemedel och gifter.
  15. – Det leder till nästäppa och att vara kontinuerligt täppt i näsan ger samma typ av lidande som allvarliga systemsjukdomar, man kan jämföra det med astma.
  16. Först kom instruktioner från Region Stockholm om att intensivvård inte ska ges till covidpatienter med en eller flera allvarliga systemsjukdomar som KOL, BMI över 40, missbruk eller pacemakerberoende.
  17. Först (den 17 mars) kom instruktioner från Region Stockholm om att intensivvård inte ska ges till covidpatienter med en eller flera allvarliga systemsjukdomar som KOL, BMI över 40, missbruk eller pacemakerberoende.
  18. -Man kan gardera sig mot sjukdomar som hiv och hepatit och andra systemsjukdomar, men man kan inte begära av spermadonatorer att de ska gentestas för allt möjligt, säger hon till Jyllands-Posten.
  19. Sjögrens syndrom är den vanligaste (2 %) av de olika reumatiska systemsjukdomarna där bland andra systemisk lupus erythematosus (SLE), myositer, vaskuliter och sklerodermi ingår.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-16

 • Brynolf
  Nordiskt namn som består av betydelseelementen brynja och ulv.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs systemsjukdom?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en systemsjukdom systemsjukdomen systemsjukdomar systemsjukdomarna
genitiv en systemsjukdoms systemsjukdomens systemsjukdomars systemsjukdomarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt