/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder talakt?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

talakt är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är skredorm en synonym till luskung?

Hur används ordet talakt?

  1. Austin har därför myntat begreppet språkhandling eller talakt.
  2. Medan Austin försöker att skilja mellan lyckade och misslyckade språkhandlingar, t.ex. mellan en autentisk döpelse och en låtsas-döpelse som spelas på en teaterscen, hävdar Derrida att det inte finns någon autentisk talakt överhuvudtaget: allt språk bygger på citat och upprepanden, det är iterativt.
  3. Ett exempel på en performativ inkonsekvens är talakten " Jag är tyst just nu", eller " Jag säger inte detta".
  4. I denna mening är ett språkligt yttrande performativt inkonsekvent om själva yttrandet medför att minst ett omdöme som impliceras av talakten är falskt.
  5. Och på senare tid använde Judith Butler begreppet episteme i sin bok Excitable Speech där hon undersöker användningen av talakten för politiska syften.
  6. Men vissa talakter har också en institutionaliserande form, eller om man så vill en illokutionär dimension, som löften och hot ; själva talakten utgör handlingen.
  7. I boken Bodies That Matter (1993) nämner hon talakten ” It ’ s a girl/boy! ”, yttrat av läkaren eller barnmorskan efter förlossningen, som ett exempel på en språkhandling som skapar sociala fakta, nämligen barnets genustillhörighet.
  8. Det hopp om talaktens betydelse för olika filosofiska problems lösning som Austin och andra hade på femtiotalet kom aldrig att fullt infrias.
  9. Hans främsta insats rör talakter.
  10. Teori för talakter och språklig fenomenologi hos J.L.
  11. Austin är berömd för sina analyser av vardagsspråkets detaljer och den teori för talakter han utvecklade.
  12. Austins teori för talakter har senare utvecklats av amerikanen John Searle, särskilt i boken Speech Acts 1969.
  13. Austin lägger fram sin teori för talakter mest utvecklat i boken How to do things with words 1962.
  14. Språkliga yttranden kan enligt Austin uppfattas inte bara som utsagor om ett sakförhållande utan också som handlingar eller talakter.
  15. Utöver morfosyntaktisk annotering så kan en korpus också annoteras syntaktiskt (fraser, satser), semantiskt (tematiska roller) och pragmatiskt (till exempel identifikation av talakter).
  16. Austins teori för talakter, och inom medvetandefilosofi är han berömd för forskning inom artificiell intelligens med det kinesiska rummet som ett berömt exempel.
  17. Men vissa talakter har också en institutionaliserande form, eller om man så vill en illokutionär dimension, som löften och hot ; själva talakten utgör handlingen.
  18. Teorin för talakter är kanske det mest berömda resultatet, men också driften från språkets mening till menande och implikaturens funktion har sin plats i språkfilosofin.
  19. Hans insatser för den filosofiska riktning som kommit att kallas vardagsspråksfilosofi omfattar inte bara teorin om talakter utan även mycket annat och han kan tillsammans med Wittgenstein och Ryle ses som en av riktningens tidiga ledaregestalter.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Love
  Maskulinform av det svenska namnet Lovisa, som kommer från det forntyska namnet Ludvig: berömd kämpe.
 • Ludvig
  Tyskt namn som består av betydelseelementen beröm och kämpe: berömd kämpe.
 • Besläktade namn: Luis, Louis, Lajos

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs talakt?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en talakt talakten talakter talakterna
genitiv en talakts talaktens talakters talakternas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2