/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder teleteknik?

  1. den gren av elektrotekniken som sysslar med telekommunikationer, larmanläggningar, fjärrmanövrering och dylikt.

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

teleteknik är sammansatt av

Är finns överallt en synonym till ubikvitär?

Hur används ordet teleteknik?

  1. Även om inte teleteknik berörs av FN: s sanktioner mot Iran är det uppenbart att ingen av de stora nätverksbyggarna vill prata högt om sina verksamheter i landet.
  2. Han anställdes av professor Henry Wallman på institutionen för teleteknik vid Chalmers Tekniska Högskola som sommarpraktikant.
  3. Det här är bara ett exempel på hur datorer och teleteknik kan hjälpa människor i trafiken.
  4. Men det fungerar dåligt ihop med nutidens digitala teleteknik.
  5. Ordet avser vanligen både VVS-teknik samt el-och teleteknik.
  6. Avsikten var att ge 96 libyer en gymnasial yrkesutbildning i teleteknik.
  7. Det statliga företaget Telub hade 1979 skrivit kontrakt att utbilda libyer inom teleteknik.
  8. 1979 invigdes Ingelstagymnasiet och hade då utbildningar i fordonsteknik och el-och teleteknik.
  9. Eftersom både data-och teleteknik slogs ut fick trafikanterna ingen information via skärmar på stationerna, säger Lars Hedström.
  10. I Kalmar erbjöds förutom spetsutbildningar inom IT även SIDA-stödda utbildningar inom teleteknik för utvecklingsländer.
  11. Men det är inte militärer som söks, utan civil personal, bland annat lärare inom fordonsteknik samt el-och teleteknik.
  12. Detta påskyndade också utbytet av teleteknik från AGF till AXE-systemet, som förhindrade denna typ av gruppsamtal.
  13. 1977 hade han studerat bland annat elektronik och teleteknik och gick ut den fyraåriga tekniska linjen på Soltorgsskolan i Borlänge.
  14. PTS betonar i rapporten att i de flesta fall går omställningen till ny teleteknik bra men i några fall går det dåligt och det är inte acceptabelt anser PTS.
  15. Som akademiskt ämne och forskningsområde ingår telekommunikationsteknik (" teleteknik") traditionellt i ämnena systemteknik och elektroteknik, men kan numera även studeras inom informationsteknologi, datateknik eller datavetenskap.
  16. Hellgren, som är son till skomakarmästare Helge Hellgren och Tora Karlsson, utexaminerades från Chalmers tekniska högskola (CTH) 1950, blev teknologie licentiat 1953, teknologie doktor 1960 och docent i allmän teleteknik vid CTH 1961.
  17. Åsikten att ett enkelt neutralt språk behövs förs fram med hänvisning till det stora antalet officiella språk i EU och de språkliga och teckenmässiga svårigheterna på Internet, där ny teleteknik ofta inte tillgodoser det mångspråkiga behovet.
  18. Han utbildade sig till gymnasieingenjör inom el-och teleteknik på fyraårig teknisk linje i gymnasiet, och flyttade i samband med det till Luleå där han blev kvar i 20 år innan han flyttade tillbaka till Pajala.
  19. Rydbeck blev Doctor of Science vid Harvard 1940, docent i tillämpad elektronfysik, speciallärare i teleteknik 1940 – 1945, i telegrafi och telefoni 1945 – 1946, professor i radioteknik 1945 – 1948, i elektronik 1948 – 1963, i elektronfysik 1963 – 1979 vid Chalmers tekniska högskola.
  20. De mest utmärkande frågeställningarna var ifall den då moderna data-och teletekniken kunde användas för att skapa fler och bättre kontakter mellan människor som bor och arbetar i ett område, och ifall den kunde göra det enklare för människor att få veta vilket utbud av service som fanns och hur de bäst skulle utnyttja den.
  21. Hans yrke var teletekniker och under några år bensinstationsföreståndare.
  22. Sedan 2009 har Fatih – teletekniker från Turkiet – jobbat på sin brors firma, ett bemaninngsföretag i Malmö.
  23. Denna avsåg utbildning av teletekniker och teleingenjörer på gymnasienivå, syftande till kompetens för högskolestudier.
  24. – Det här är det värsta jag sett sedan stormarna Gudrun och Pär, säger Per Boberg, teletekniker i Växjö.
  25. En teletekniker på serviceföretaget Relacom i Ljungby har blivit uppsagd från jobbet för att han snackade för mycket med en Teliakund.
  26. De som deltar i kursen som pågår i tre månader har olika bakgrunder ; som civilingenjörer, apotekare, biomedicinska analytiker, ekonomer, jurister, el-och teletekniker men även hantverkare.
  27. – Jag förstod direkt att jag blivit av med kopparnätet och ringde operatören direkt, berättar han som själv arbetat som teletekniker i 40 år och varit med om både automatisering och digitalisering.
  28. EU-parlamentets talman David Sassoli passar för sin del på att tacka unionens alla invånare – allt från läkare och hälsovårdare till snabbköpskassörskor, teletekniker och lantbrukare – för deras insatser under den pågående krisen.
  29. – Just byggandet – och hur man bygger upp strukturer och hur man underhåller det – det är det vi har lagt till, vilket gör att vi tror att kommer att bli anställningsbara som just fibertekniker eller teletekniker, säger han.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-13

 • Kaj
  Mansnamn med danskt ursprung. Även kvinnonamn som är en kortform av Kajsa: ren eller kysk.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs teleteknik?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en teleteknik teletekniken
genitiv en teletekniks teleteknikens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt