Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till tentamen

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder tentamen?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet tentamen?

 1. Varje underkänd tentamen innebär ju att man går miste om en intäkt.

  Jag minns under min lärarutbildning då jag gjorde en tentamen i en kurs hela tre gånger utan att få godkänt.

  En visade att i en tentamen för läkarstuderande gav en fråga om magbesvär olika förslag till utredning och behandling beroende på om patienten uppgavs vara man respektive kvinna.

  Studenter som känner sig osäkra och inte vill gå till skolan och därmed missar tentamen kommer emellertid att erbjudas möjlighet att tenta vid senare tillfällen.

  De studenter som har tentamen på måndagen kan avstå denna.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för tentamen

 1. tentamen, Linné Bref 1768, av latin =, prov, (efter mönstret av t. ex. det betydl. ålderdomligare exāmen och så vidare) till tentāre, känna på, pröva (= svenska tentera, se föreg.), besläktat med tendere, sträcka, enēre, hålla (se tänja). Efter examen o. tentamen har i sin tur i studentspr. bildats komplettamen, kompletteringsprövning.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är bleke en bra synonym till ordet lugn?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Inget namn

  Mest sökta

   Hur böjs tentamen?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen tentamententamententaminatentamina
   genitiven tentamenstentamenstentaminastentaminas