/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till textbehandling

Hur upplevde du uppläsningen av textbehandling?

eller

Vad betyder textbehandling?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

textbehandling är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet textbehandling?

  1. Den väl avvägda musikaliska prosodin i munnen på artister med perfekt textbehandling låter varje ord nå ut.
  2. De insåg att det skulle krävas en skådespelare med en textbehandling och scennärvaro utöver det vanliga för att levandegöra statsministerns filosofier i en ensamföreställning.
  3. Det jag kan konstatera efter att ha studerat några olika adaptionsstrategier är att det är mycket svårt att skapa ett vattentätt system för korrekt textbehandling i adaptioner.
  4. För att underlätta författandet på kontrollerat språk används numera särskild programvara för textbehandling.
  5. Antalet författare med tillgång till datorer för ord-och textbehandling är mångdubbelt större än tidigare.
  6. Jag köpte den egentligen för textbehandling, men för att vara helt ärlig så surfar jag en hel del på nätet, för att nu inte nämna datorspelen.
  7. Teaterformen är också besläktad med nycirkus och de olika delarna av undervisningen, såsom röstträning, rörelse, textbehandling, karaktärsgestaltning och akrobatik, avsågs att förenas i en sammansmält helhet, där skådespelaren blir direkt närvarande som ett med gestaltningen.
  8. Ordbild är en term inom typografi, textbehandling och psykologi och avser den form eller det utseende ett specifikt ord, stycke eller text har, eller det visuella intryck texten skapar, antingen i tryckt form eller på skärm.
  9. Det har framhållits att samarbete är nödvändigt ; lingvisten kan inte umbära de skriftliga källorna, vilkas tolkning ej är möjlig utan litteraturhistorisk metod ; medan litteraturhistorikern å sin sida måste förlita sig till filologen för grundläggande textbehandling, för kännedomen om den allmänna beskaffenheten av en tids språkbruk och fastställandet av det individuella språket, stilen, som är föremål för stilistiken.
  10. Ett typsnitt i OpenType-format kan innehålla en rad finesser för förbättrad typografi, till exempel kapitäler, versala och gemena siffror (såväl proportionella för löpande text som linjerande för uppställningar), olika varianter av bråktal, en mängd ligaturer, historiska varianter av vissa tecken m.m. Dock innehåller långtifrån alla typsnitt i OpenType-format allt detta och inte alla program för textbehandling kan dra nytta av alla finesser.
  11. Med stor kraft deltog han i såväl textbehandlingen som översättningen av " Fornmannasögur" (12 band, 1825-37) och " Fornaldar sögur" (3 band, 1829-30), men väckte dock största uppmärksamhet genom sitt stora verk Antiquitates americanæ (folio, 1837), som fullständigt redogjorde för de gamla nordbornas upptäckt av Amerika och översattes till de flesta större europeiska språk.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-12

 • Klara
  Latinskt namn som betyder berömd, ljus eller klar.
 • Besläktade namn: Claire, Clarence, Claire, Clarissa, Clary

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs textbehandling?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en textbehandling textbehandlingen textbehandlingar textbehandlingarna
genitiv en textbehandlings textbehandlingens textbehandlingars textbehandlingarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt