Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder text?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Uttryck och ordspråk relaterade till text

Uttryck som innehåller text

 • Lägga ut texten
  Betydelse: Vara omständlig när man förklarar något
  Exempel: "Whiskykännaren älskade att lägga ut texten om whiskyns tillverkningsprocess"

Uttryck och ordspråk sammanställda av Sinovum Media.

Hur används ordet text?

 1. En märklig text som bland annat hånade Brommapojkarnas herrlag dök under måndagen upp på klubbens hemsida.

  Det är utgångspunkten för den amerikanska statsvetaren Kathleen Arnolds inledande text om hur frågan om bostad är kopplad till en rad andra rättigheter och måste ses i förhållande till vem som har rätt att existera.

  Själva namnet på märket syns bara som liten text i botten på paketen.

  Här ligger också Kanalmuseet som med text och bilder berättar om kanalens historia.

  Två tonårsflickor som åtalats för att ha spridit grovt förtal i text och bilder via ett konto på Instagram dömdes i Göteborgs tingsrätt för grovt förtal.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för text

 1. text, fornsvenska tæxter = fornisländska o. fornnorska textr, danska tekst, nyhögtyska text och så vidare, av latin textus detsamma, sammanfogning av ord, vävnad, till texere, väva; se följande, Textorius o. toalett (ävensom under det dock ej säkert hithörande tax). — Läsa texten för någon, läxa upp, hålla straffpredikan, motsvarande i danska, efter nyhögtyska einem den text lesen, ursprungligen om ett av biskopen i anslutning till ett uppläst bibelstycke inför sitt prästerskap hållet strafftal; i nyhögtyska även einem das kapitel lesen, die leviten lesen (efter 3 Moseb., Leviticus), norsk-danska læse Pauli ord, svenska läsa lagen (nu vanligare än läsa texten). I italienska i stället cantar la zolfa a uno, sjunga skalan för någon. — Härtill verbet texta, Serenius 1741, Nyrén 1765; i danska i stället kalligrafere.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Margareta

  Grekiskt namn som betyder pärla.

  Greta

  Tysk kortform av det grekiska namnet Margareta: pärla.

  Besläktade namn: Gret, Gretchen, Grete, Gretel, Maggie, Mait, Maret, Margita, Margret, Margreta, Margrete, Marguerite, Meit, Meta, Peggy, Malgorzata

  Mest sökta

   Hur böjs text?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen texttextentextertexterna
   genitiven textstextenstexterstexternas