/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder till korta?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet till korta?

  1. Då gräs var tennisens klart snabbaste underlag och grusspecialisterna kom till korta fick bland andra många spanska spelare en seedning som var långt sämre än deras rankning och under några år bojkottades turneringen av flera spanska spelare.
  2. Andra tycker att Hägglund kommit till korta i sin ledarroll och varken skapat god sammanhållning inom partiet eller lyckats staka ut en tydlig kurs.
  3. Gardell skriver så sorgligt och uppgivet om Anna att regissören Olof Hansson lagt till korta scener där Rase får läsa gardellska twitterskämt.
  4. Många gjorde i slutet av förra veckan stora flyttar från aktiefonder till korta räntefonder inom premiepensionssystemet.
  5. Både han och Per Gahrton konstaterar också att Fridolin kommer till korta i partiets viktigaste gren: Miljöpolitiken.
  6. Vi slumrade till korta stunder men sen började ovädret igen.
  7. Han envisades med att utmana spanjoren i dueller från bakplan men insåg sen att han ofta kom till korta där.
  8. Men medan regnandet på hösten är mer utdraget och stillsamt koncentreras det på sommaren till stor del till korta skurar.
  9. Trots detta har det internationella gensvaret på översvämningarna i Pakistan kommit till korta både vad gäller förväntningar och behov.
  10. Tycker du att du kommer till korta på något sätt?
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-12

 • Klara
  Latinskt namn som betyder berömd, ljus eller klar.
 • Besläktade namn: Claire, Clarence, Claire, Clarissa, Clary

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt