/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till timbre

Hur upplevde du uppläsningen av timbre?

eller

Vad betyder timbre?

Hur uttalas timbre?

  1. [tä:ngber]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet timbre?

  1. Du har ju ganska bra timbre i rösten och gör vi bara belysningen tillräckligt diskret så kan du nog verka riktigt eggande.
  2. Vi älskar ju Karin Glenmark för hennes givmilda musikalitet och underbara timbre och Tommy Körberg för hans otroliga viljestyrka och fysiska vokala kraft.
  3. Med en timbre rundare än hos Callas och en förmåga att träffa mitt i tonen förkroppsligar hon en Norma som är stark även i de moment hon visar svaghet.
  4. Något som hängde samman både med timbre och språkmelodi.
  5. Hon gav där prov på en personlig timbre och ett konstnärligt uttryck.
  6. Å andra sidan en lite tröttröstad Loa med åldrad timbre som glider upp på tonerna med viskstämma och sjunger svengelska i The Christmas Song.
  7. Studion sitter som en smäck och rösterna har en timbre som inte är av denna världen.
  8. Särskilt inte i Mahlersånger eftersom hennes timbre är så perfekt för den sortens sång.
  9. Det gav visserligen rösten en starkt sensuell timbre men det gjorde ont att höra.
  10. Hans mjuka och klangfulla baryton hade en ovanligt hjärtevinnande timbre.
  11. Frekvens-och styrkeförhållandena mellan deltonerna i den sammansatta tonen bestämmer dess klangfärg eller timbre.
  12. Han gör i denna bok viktiga observationer angående skillnaden mellan " bröströst" och " falsett" ävensom mellan " ljus" och " mörk" timbre.
  13. Le timbre d ' argent är en opera av Camille Saint-Saëns och med franskt libretto av Jules Barbier och Michel Carré.
  14. Klangfärg, även timbre, är den specifika karaktären hos en ton, ett musikinstrument, eller en människoröst som utgörs av sammansättningen av de olika medklingande övertonerna.
  15. Operan skrevs för karnevalen i Milano 1817 och blev snabbt omtyckt av publiken eftersom Winter kombinerar Mozart och Beethovens tekniska kunnande och orkesterns timbre med Rossinis melodier.
  16. Hon beskrivs som musikalisk, vacker, intelligent och med ledigt sätt och hade en fyllig röst med stor klang med vackert timbre och hade en djup och dramatisk föredragningskonst ; hon sjöng i Figaros bröllop tillsammans med Jenny Lind och såväl Garcia som samtida kritiker ansåg att hennes röst var överlägsen Linds och att hon skulle ha fått en lika stor karriär som denna om hon inte hade dött så tidigt.
  17. De gjorde båda succé ; Östbergs röst ansågs som en frisk klar och ren timbre, en svag men ren sopran med bra koloraturisk träning, och hon hälsades med jubel av publiken i mansrollen Carlo Broschi i Hälften var 1874, varefter hon fick fast anställning ; rollen som Carlo Broschi förblev hennes mest populära, och fram till hennes kontrakt utgick 1877 gjorde hon en rad stora roller och utvecklades mer för varje gång.
  18. Ordledet timbret, med ett " b" i mitten, är en influens från franska språkets tambour, som i sin lånats in till det nutida svenska ordet tambur, ungefär kapprum, till följd av att det svenska hovets officiella språk var franska på Gustav III:s tid.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-16

 • Brynolf
  Nordiskt namn som består av betydelseelementen brynja och ulv.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs timbre?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en timbre timbren
genitiv en timbres timbrens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt