/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till timlig

Hur upplevde du uppläsningen av timlig?

eller

Vad betyder timlig?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till timlig

/1004363/HBSynonymerMobilBot
Nyhet

timlig i ordbok från 1870

 • Betydelse: Har samma betydelse, men inskränktare användning, och tillhör förnämligast kyrkospråket.
  Synonymer: jordisk, världslig

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet timlig?

  1. Också i en timlig värld visar många människor egenskaper som rör nyfikenhet också inför sådant som tangerar och passerar gränsen för densammas förgängelse.
  2. Den bortgångnes fattigdom och försakande av all timlig vinning för sakens skull återkom i de flesta dödsrunor.
  3. Ur Sophia emanerar Arkaios, en slags timlig världssjäl som inte skall förväxlas med den helige Ande.
  4. De senare brukar avläggas ett antal år sedan de timliga löftena givits.
  5. Ericus utgav några religiösa skrifter, däribland Tidsfördrif om Juletid och En liten Tröstebok emot den timliga döden.
  6. Man skiljer mellan timliga löften, som gäller en begränsad tid och så kallade eviga, det vill säga livslånga löften.
  7. Utöver dem går det 2 regionaltåg i timmen mot Nykøbing Falster via Ringsted och Sydbanen, samt timliga regionaltåg till Kalundborg.
  8. – Med Madeleine Gustafsson-priset hoppas vi kunna bidra till att berika såväl yrkets timliga sidor som dess inslag av intellektuellt oberoende och konst, säger juryns ordförande Jörgen Gassilewski i ett pressmeddelande.
  9. Kristi inkarnation är av ett annat slag och är ett av mänsklighetens stora svar på gåtan om relationen – i detta fall föreningen – mellan det timliga och det eviga.
  10. Frågan om dessa två betingar varandra, om den verklighet han så att säga lever i över huvud taget är tillgänglig för timliga varelser, har fått olika svar i olika tider, religioner och kulturer.
  11. I den praktiska filosofin visas först och främst, enligt Boström, att människans högsta goda består i ” Guds rikes tillkomst på jorden ”, det vill säga däri, att genom hennes fria vilja den förnuftiga världen förverkligas i det timliga livets alla förhållanden.
  12. Kristi gudom strider inte mer mot förståndet än förhållandet mellan en evig orsak och timliga verkningar, hans dubbla natur är inte obegripligare än förhållandet mellan själ och kropp, undret strider inte mer mot förståndet än motsatsen mellan frihet och naturnödvändighet och så vidare.
  13. Traditionellt talar man om att avlaten ger " efterskänkande av de timliga straffen", vilket bygger på en äldre tankegång där varje synd gav ett visst antal år i skärselden och en avlat kunde minska antalet år för en själv, eller den avlidne person, som man skänkte avlaten.
  14. För de sista dagars heliga så innebär tro på Jesus Kristus att efterleva Hans bud och exempel, att hjälpa sin nästa andligen och timligen.
Nyhet

Historik för timlig

 • timlig, fornsvenska timelīker = fornisländska o. fornnorska tímaligr, danska timelig, anglosaxiska tímlic; egentligen: hörande i tiden, till timme i betydelse 'tid'; jämför det likartade fornsvenska tīdhelīker och så vidare = nyhögtyska zeitlich (se under tidig). I äldre nysvenska även 'tjänlig', t. ex. godh timeligh wäderleek Cat. 1572.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Bernhard
  Tyskt namn som består av betydelseelementen björn och stark eller hård: björnstark.
 • Bernt
  Variant av det tyska namnet Bernhard som består av betydelseelementen björn och stark eller hård: björnstark.
 • Besläktade namn: Berna, Berhardina

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs timlig?

adjektiv
positiv en timlig
ett timligt
den|det|de timliga
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt