<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till ramsa

Vad betyder ramsa?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet ramsa?

subst.

 1. En rådig sjuåring och en enkel ramsa har spridits snabbt i sociala medier sedan Västerortspolisen i Stockholm lade ut den på Facebook.

  Jag hade till exempel en skitlång ramsa med allt som inte fick hända med mig och min familj och om jag missade att räkna upp en sjukdom skulle någon få den.

  Hon slutade när hon kom upp i tonåren och upplevde att det gick på slentrian; det hade blivit en pliktskyldig ramsa utan större innebörd.

  Han hade förlorat en framtand också och när han läspade fram sin ramsa av monotona slöa erbjudanden och böner rann den betelfläckiga saliven nerför underläpp och haka på honom.

  Cuquita fortsatte att rabbla sångtexten som en ramsa och hon gömde den djupt inne i sitt hjärta.

  Några klickande ljud följt av en ramsa svordomar och ytterligare några klick samt ett djupt andetag resulterar i ett stort rökmoln som hänger över hela bordet likt ett jättelikt cirrus moln.

  De gamla raderna i en skotsk ramsa visar sig börja slå in.

  Och finaltemats framväxt ur scherzorörelserna blev i Salonens regi mindre av en marsch mot osäkert mål än en menlös ramsa som upprepades pliktskyldigt.

verb

 1. Får jag höra om du kan ramsa Ole Dole.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

ramsa i ordbok från 1870

<

Källa: "Svenska språkets synonymer" av A.F. Dalin. Utgiven 1870.
Vissa ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media.

Historik för ramsa

 1. ramsa (upp o. d.), Wallin 1620: 'tilhopa ramsa' (om en predikan) = danska ramse detsamma, norska ramsa, sladdra; närmast till substantiv ramsa Murenius 1657, som möjligen är en ombildning av remsa, jämför äldre nysvenska remsa upp, ramsa upp, kanske i anslutning till rabbla eller det likbetyd. svenska dialekt ramla.
<

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Malte

  Danskt namn med oviss betydelse.

  Hur böjs ramsa?

  substantiv
  singularplural
  obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
  nominativen ramsaramsanramsorramsorna
  genitiven ramsasramsansramsorsramsornas
  verb
  aktivpassiv
  grundformatt ramsaatt ramsas
  nutidramsarramsas
  dåtidramsaderamsades
  supinumhar|hade ramsathar|hade ramsats
  imperativramsa
  particip
  presensramsande