/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till titelsida

Hur upplevde du uppläsningen av titelsida?

eller

Vad betyder titelsida?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

titelsida är sammansatt av

Är finns överallt en synonym till ubikvitär?

Hur används ordet titelsida?

  1. Frontespis och titelsida till Matthias Klostermayrs bok (1722).
  2. Atlas från en titelsida till Mercators son Rumolds atlas från 1595.
  3. Originalets titelsida på Om judarna och deras lögner, skriven av Martin Luther 1543.
  4. Det finns inte någon utsatt författare varken på bokomslaget eller på den upphovsrättsskyddade publikationens titelsida, ej heller finns det något personligt namn listat för författare eller skapare i.
  5. Boken, vars fulla titel är Svenska Spindlar uti sina hufvud-slägter indelte samt under några och sextio särskildte arter beskrefne och med illuminerade figurer uplyste –, består av 152 numrerade textsidor (utöver titelsida, tre sidor till Konungen, en sida från Vetenskapsakademin, tio sidor företal " Til läsaren" och två sidor register) och sex färgplanscher.
  6. Ur inkunabelns kolofon utvecklades titelsidan.
  7. Huvudtiteln på en publikation (oftast en bok) skrivs i regel på smutssidan, före titelsidan, samt i större stil på titelsidan, jämfört med den eventuella undertiteln.
  8. Det " riktiga" förlaget brukar anges i bokens impressum (på titelsidan eller dess baksida).
  9. Redan 1902 visades fotografier inte bara på titelsidan utan även i tidskriftens inre del.
  10. Oftast placeras förordet efter titelsidan, men före innehållsförteckningen, och det omfattar i regel inte den ordinära sidnumreringen.
  11. Som illustratör gjorde han 1921 vinjetten på titelsidan och ett porträtt till till Johan Nordlings bok Berg och Buda.
  12. Bandets första och enda grammofonskiva är en singel från 1969 (Polydor NH 59 772), med titelsidan " CRYING ALL NIGHT", av Russ Harness.
  13. I publikationer skrivs i regel inte undertiteln på smutssidan, utan förekommer istället, då oftast i mindre stil jämfört med huvudtiteln, på titelsidan.
  14. I sin första utgåva (1912) heter boken på smutstitelsidan Vi Bookar, Krokar och Rothar men på titelsidan Vi Bookar Krokar och Rothar utan kommatecken.
  15. Smutssidan är i regel betydligt enklare i sin utformning jämfört med den efterföljande titelsidan, och är så gott som alltid placerad på högersidan i publikationen.
  16. Varje av de 152 numrerade sidorna, titelsidan samt det tiosidiga företalet består av en övre del på svenska och därunder, i något mindre stil, en översättning på latin.
  17. Symfonin var ursprungligen tillägnad Napoleon Bonaparte, men efter dennes kröning till kejsare rev Beethoven titelsidan i vrede och därefter ändrade han dedikationen till för att fira minnet av en stor man.
  18. Smutssida eller smutstitelblad benämns den sida i en publikation (främst böcker) som placeras före titelsidan, men efter försättssidan, på vilken endast huvudtiteln eller eventuellt en förkortad titel skrivs, den s.k. smutstiteln.
  19. Redan i augusti 1910 stod Brynolf Wennerberg för titelsidan av den amerikanska modejournalen “ Pictorial Review “: ett förnöjt flickansikte vänder sig mot åskådaren och uppmanar denne att tillbringa semestern på stranden vid kusten i solskenet.
  20. För denna titelversion skiljer sig dock texterna åt mellan Sionstoner 1889 (nr 280) och en version med samma titel i en äldre psalmbok utan titelsidan kvar fast där psalmen har nummer 8 och rubriceras som Väckelsesång med titeln " Den yttersta dagen".
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-09

 • Roland
  Tyskt namn som består av betydelseelementen ära och land: ärans land eller landets ära.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs titelsida?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en titelsida titelsidan titelsidor titelsidorna
genitiv en titelsidas titelsidans titelsidors titelsidornas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2