/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder titoism?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till titoism

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet titoism?

  1. Trots detta har titoism idag blivit den mest kända benämningen.
  2. Andra ideologier de statsstyrande kommunisterna tillämpat kan anses vara titoism, marxism, stalinism och maoism.
  3. Han föll offer för Stalins utrensningar och avrättades, anklagad för titoism, men fick upprättelse 1956.
  4. Namnet " titoism" användes aldrig officiellt i Jugoslavien vare sig av Tito själv eller av förbundet (partiet).
  5. Detta system har kommit att bli känt som titoism, även om det aldrig var en benämning som Tito själv använde.
  6. Den särpräglade socialistiska politik som Tito förde under sin tid som ledare för Jugoslavien har kommit att bli känd som titoism.
  7. Tito själv kallade sig alltså aldrig för " titoist" eftersom han ansåg att namnet " titoism" anspelade på att vara en egen ideologi, vilket han inte menade var fallet.
  8. Till och med högt uppsatta kommunister som fyra inrikesministrar på rad blev avrättade för påstådd " statsfientlig verksamhet", " spioneri", " trotskism", " titoism", etcetera efter dom i teatraliska skenrättegångar, bland annat den kompromisslöse stalinisten László Rajk.
  9. Titoismen inspirerade flertalet socialistiskt orienterade ledare i tredje världen så som Sukarno, Gamal Abdel Nasser, Muammar al-Gaddafi och Julius Nyerere som kom att annama antingen delar av den eller inslag med titoismen som förlaga i sin egen politik.
  10. Han var kommunisternas partiordförande från 1932 tills 1958, då han uteslöts efter att öppet ha framträtt som anhängare av titoismen.
  11. Tito blev efter sin brytning med Sovjetunionen anklagad för att vara anhängare av trotskism och titoismen kallades i byråkratiska termer för " jugoslavisk trotskism".
  12. Spychalski fråntogs 1949 sina politiska befattningarna och fängslades 1950 som en del av de stalinistiska utrensningarna av socialdemokrater 1949-1953, anklagad för antisovjetiska tendenser besläktade med titoismen.
  13. Kännetecknande för titoismen var det aktiva oberoendet av Moskva, den för ett socialistiskt system ovanligt decentraliserade statsapparaten och liberaliserade ekonomiska organisationen samt skapandet av ett marknadssocialistiskt ekonomiskt system.
  14. Utan att vara bunden av politiska direktiv från Sovjetunionen kunde Tito och Jugoslaviens kommunistparti mer fritt arbeta för en annan tolkning av marxismen som de själva kallade för " en ny form av socialism", det som har kommit att bli känt som titoismen.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-19

 • Magnus
  Latinskt namn som betyder den store.
 • Måns
  Svensk variant av det latinska namnet Magnus: den store.
 • Besläktade namn: Mogens

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt