/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder toccata?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet toccata?

  1. Typiska företeelser var toccata, preludium, ricercar och canzona.
  2. Det består av två satser: en toccata och en fuga.
  3. Andrea Gabrieli och Claudio Merulo introducerade instrumentmusikformer som toccata, ricercar, canzona och sonata.
  4. Under barocken var preludium ofta titeln på ett fritt stycke (liksom fantasi och toccata), som mycket väl kunde inkludera en eller två fugor.
  5. Under barocken var fantasi ofta titeln på ett fritt stycke (liksom preludium respektive toccata), som mycket väl kunde inkludera en eller två fugor.
  6. En nyhet är även den ouvertyr (toccata) som inleder operan, där en fanfarartad spelöppning följs av en elegisk och uttrycksfull sats, som förbereder åhörarna på den allvarliga handlingen.
  7. Argerich har gjort prisade inspelningar av Chopins e-mollkonsert och preludier, Liszts Ess-durkonsert och sonat, Edvard Griegs pianokonsert, Prokofjevs tredje pianokonsert och toccata, Ravels G-durkonsert och " Gaspard de la Nuit".
  8. Fuga, (latin fuga, ' flykt'), är den musikteoretiska termen för en polyfon, kontrapunktisk, imitativ kompositionsform, utvecklad genom att ricercaren stramades upp och att toccatan (mer eller mindre) koncentrerades till sina polyfona avsnitt.
  9. Den inledande toccatan motsvaras av den avslutande vilda dansen (morisca, i vilken Monteverdi anspelar på hur Orfeus slets i stycken av de rasande menaderna), de båda ramakterna (I och V) är statiska (bröllopsfesten respektive Orfeus klagan och Apollons tröst).
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-14

 • Uno
  Antingen ett italienskt namn med betydelsen den ende eller en latiniserad form av det nordiska namnet Une: trivas eller vara nöjd.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs toccata?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en toccata toccatan toccator toccatorna
genitiv en toccatas toccatans toccators toccatornas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt