/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder torrnålsgravyr?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

torrnålsgravyr är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet torrnålsgravyr?

  1. Väl ståendes i denna tavelsamling ser vi ett tekniskt mästerskap i olja, akvarell, torrnålsgravyr och teckning.
  2. Edwin Edwards, torrnålsgravyr av Félix Bracquemond 1872.
  3. Vinterlandskap av Emil Johanson-Thor, troligen 1920-tal, torrnålsgravyr.
  4. Tekniken är här ofta en blandning av torrnålsgravyr och etsning.
  5. Hans konst består av arkitekturmotiv, realistiska landskap, stilleben och porträtt i olja eller torrnålsgravyr.
  6. Han använde sig även av torrnålsgravyr, med vilken han illustrerade bland andra Theokritos Idyller.
  7. Hennes konst består av blomsterstilleben, miniatyrporträtt och landskapsmålningar i olja, akvarell, tempera, etsningar och torrnålsgravyr.
  8. Mr Simmons, även känd som Tidningsläsaren, är en torrnålsgravyr av Axel Fridell utförd i London 1933.
  9. Hon är utbildad grafiker på Grafikskolan i Stockholm (tre år) och har i perioder arbetat framför allt med torrnålsgravyr.
  10. Desboutin var mycket produktiv som målare, men gjorde sig främst känd som grafiker med mjukt måleriska porträtt i torrnålsgravyr.
  11. Vid gravering av kopparstick avlägsnas graden medan den vid torrnålsgravyr lämnas kvar och därmed ger trycken dess speciella karaktär.
  12. Hon har arbetat med flera olika medier, men till en början främst torrnålsgravyr och senare främst målning i olja och akryl.
  13. Hans konst består av porträtt, modellstudier, djur, interiörer, stadsmotiv och landskapsmålningar i blyerts, kol eller rödkrita samt akvatint, litografi och torrnålsgravyr.
  14. På utställningen Nordisk grafik 1948 medverkade hon med ett antal blad med stadsbilder från Stockholm och interiörer utförda i etsning, torrnålsgravyr och akvatint.
  15. Hans konst består av stilleben, figurer, porträtt, interiörer och landskap i en realistisk stil utförda i olja eller akvarell samt den grafiska tekniken torrnålsgravyr.
  16. Etsning är en grafisk teknik som till skillnad från torrnålsgravyr, kopparstick och ett flertal andra tekniker använder syror för att skapa motivet i tryckplåten.
  17. Bland hans framstående verk märks torrnålsgravyren Akropolis (1938) och Månuppgång (1942, kopparstick och torrnål).
  18. Även det grafiska verket, torrnålsgravyren " Den predikande Kristus", eller Hundra-guldenbladet, fick 1643-1649 ett förnämligt mottagande.
  19. När plåten sedan trycks färgas inte bara de graverade linjerna utan även graderna in med färg, vilket ger torrnålsgravyren dess karaktäristiska luddiga, lite sammetsmjuka utseende.
  20. Han arbetade även med torrnålsgravyrer.
  21. Han gjorde torrnålsgravyrer och etsningar.
  22. Han har även utfört etsningar, torrnålsgravyrer och linje-och akvatintetsningar.
  23. Det innebar att efterfrågan på Fridells grafik ökade, särskilt hans torrnålsgravyrer.
  24. Åren 1914-22 som domineras av torrnålsgravyrer med företrädesvis intima stämningsbilder.
  25. Falkner har främst utfört figur-och landskapsmålningar samt enstaka akvareller och torrnålsgravyrer.
  26. Hans konst består av stilleben, stadsbilder och landskap utförda i olja, akvarell eller torrnålsgravyrer.
  27. Han blev främst känd för sina koppsticksliknande blad, ofta utförda som linjeetsningar, ibland som torrnålsgravyrer.
  28. Musée Rodin har en samling på 7000 teckningar i krita och kol, och tretton kraftfulla torrnålsgravyrer.
  29. Hennes konst består av etsningar och torrnålsgravyrer i en surrealistisk och detaljerad stil samt bokomslag och teaterdekorationer samt illustrerat böcker.
  30. Han debuterade år 1951 på Lilla Galleriet i Stockholm och ställde ut grafiska verk, merparten torrnålsgravyrer, första gången 1954 på samma galleri.
  31. Senare arbetade hans även som grafiker med torrnålsgravyrer i halvt realistiska, halvt mytiska motiv.. Bland hans offentliga arbeten märks några dekorativa reliefer till Stockholms observatorium.
  32. Stiftelsen har tillgång till oljemålningar och torrnålsgravyrer av Evert Lundquist, oljemålningar av Ebba Reutercrona och pasteller av sonen Manne för utlåning till intresserade museer och gallerier.
  33. Hans expressiva svart-vita etsningar, torrnålsgravyrer och litografier med djup svärta och diffusa konturer är mångtydiga och suggestiva, skildrar gärna bisarra litterära motiv eller handlar om människor på livets skuggsida.
  34. Här visas oljemålningar, kolteckningar och torrnålsgravyrer av Evert Lundquist samt oljemålningar av hans hustru konstnärinnan Ebba Reutercrona (1911 – 1998), dessutom akvareller av sonen Manne och en skulptur och en oljemålning av sonen Hymme, som försvann spårlöst den 29 juli 1965.
  35. Här visas oljemålningar, kolteckningar och torrnålsgravyrer av Evert Lundquist samt oljemålningar av hans hustru konstnärinnan Ebba Reutercrona (1911 – 1998), dessutom akvareller av sonen Manne och en skulptur och en oljemålning av sonen Hymme som försvann spårlöst den 29 juli 1965.
  36. Numera visas här oljemålningar, kolteckningar och torrnålsgravyrer av Evert Lundquist samt oljemålningar av hans hustru konstnärinnan Ebba Reutercrona (1911 – 98), dessutom akvareller av sonen Manne och en skulptur och en oljemålning av sonen Hymme som försvann spårlöst den 29 juli 1965.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-13

 • Kaj
  Mansnamn med danskt ursprung. Även kvinnonamn som är en kortform av Kajsa: ren eller kysk.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs torrnålsgravyr?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en torrnålsgravyr torrnålsgravyren torrnålsgravyrer torrnålsgravyrerna
genitiv en torrnålsgravyrs torrnålsgravyrens torrnålsgravyrers torrnålsgravyrernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt