/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder transformationsgrammatik?

  1. grammatik som gör bruk av vissa formella operationer, transformationer, för att beskriva hur olika språkliga strukturer förhåller sig till varandra

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

transformationsgrammatik är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet transformationsgrammatik?

  1. Det är alltså egentligen helt ogörligt att dra till med svepande argument som ska inbegripa såväl litteratur- som vårdvetenskap, såväl transformationsgrammatik som genusforskning.
  2. I ett tidigt skede av den generativa grammatikens utveckling benämndes denna transformationsgrammatik.
  3. Inom ramen för generativ transformationsgrammatik representeras strukturen hos en sats av frasstrukturträd, även kallade frasmarkörer och träddiagram.
  4. Den syntaktiskteoretiska operation som presenterades av Chomsky för att möjliggöra dessa härledningar var syntaktisk förflyttning, transformationer, enligt en uppsättning syntaktiska regler, vilket gav namnet " transformationsgrammatik" åt detta teoretiska ramverk.
  5. Noam Chomsky formella språkmodell, generativ transformationsgrammatik, som utvecklades under inflytande av hans lärare Zellig Harris, som i sin tur var starkt influerad av Leonard Bloomfield, har varit den dominerande från 1960-talet.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-12

 • Klara
  Latinskt namn som betyder berömd, ljus eller klar.
 • Besläktade namn: Claire, Clarence, Claire, Clarissa, Clary

Hur böjs transformationsgrammatik?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en transformationsgrammatik transformationsgrammatiken transformationsgrammatiker transformationsgrammatikerna
genitiv en transformationsgrammatiks transformationsgrammatikens transformationsgrammatikers transformationsgrammatikernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt