/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till transsubstantiation

Hur upplevde du uppläsningen av transsubstantiation?

eller

Vad betyder transsubstantiation?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till transsubstantiation

transsubstantiation i sammansättningar

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet transsubstantiation?

  1. Det var kanske ren godhet som genom någon hemlighetsfull transsubstantiation förvandlades till kroppens upphetsning!
  2. Ordet transsubstantiation antyder att substansen, enligt Aristoteles uppdelning ett tings väsen, förändras.
  3. Enligt romersk-katolsk lära innebär transsubstantiation att brödet och vinet i sanning förvandlas till Kristi kropp och blod.
  4. Där ägnade Anne sig bland annat åt att ge predikningar mot den katolska läran om transsubstantiation samt att distribuerade protestantiska böcker.
  5. Under medeltiden förklarade den katolska teologin detta med begreppet transsubstantiation för att förklara denna förvandling som av tidigkristna togs för verklig och inte endast symbolisk.
  6. Enda skillnaden vad gäller själva konsekrationen, är att den romerska kyrkan lärde att brödets och vinets väsen upphör och övergår till att vara endast Kristi kropp och blod, transsubstantiation.
  7. I den latinska kyrkan utgör den eukaristiska bönen mässans höjdpunkt, då Jesus genom prästens upprepning av hans ord vid sista nattvarden blir verkligt närvarande i brödet och vinet (se transsubstantiation).
  8. Hennes sympati för Anne Askew, den protestantiska martyren som var bitter motståndare till den katolska tron på transsubstantiation, antyder även den att hon var mer än enbart intresserad av den Nya religionen.
  9. Samtidigt förkunnas att Gud är fysiskt närvarande i nattvarden (se transsubstantiation) varje gång den firas och att Jesus så fullkomligt identifierar sig med fattiga, förföljda och lidande människor att varje människas individuella frälsning hänger på hur hon har betett sig gentemot dessa (jfr liknelsen om den yttersta domen i Matt 25).
  10. Detsamma sker när nattvardskalken har hållits upp (se närmare om detta under katolicism) efter att orden om välsignelse har utsagts och om att vinet och brödet har förvandlats (övergått till) Kristi kropp och blod (se närmare under transsubstantiation), eller, i en annan alternativ reformationslära, att Jesus är kroppsligen närvarande, och att det prästen håller upp är Kristus själv.
  11. År 1538 fördömde han John Lamberts åsikter när denne förnekade transsubstantiationen (Kristi kroppsliga närvaro i nattvardens bröd och vin).
  12. Mässan i Bolsena avbildar berättelsen om en böhmisk präst som år 1263 upphörde att tvivla på doktrinen om transsubstantiationen när han såg att brödet börja blöda under konsekreringen av den heliga nattvarden.
  13. Detta var ett svårt brott, eftersom kyrkan vid det fjärde laterankonsiliet år 1215 hade bestämt att nattvardsbrödet och -vinet inte bara symboliskt utan bokstavligt blev Jesu kropp och blod under nattvarden, den så kallade transsubstantiationen.
  14. I eukaristin är brödet och vinet, åtminstone, symboler för Jesus sargade kropp och spillda blod och blir, inom romersk katolicism, verkligen Kristi lekamen och Kristi blod genom transsubstantiationen, vilket i sin tur representerar att mottagaren bringas frälsning genom Jesu död.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-12

 • Klara
  Latinskt namn som betyder berömd, ljus eller klar.
 • Besläktade namn: Claire, Clarence, Claire, Clarissa, Clary

Hur böjs transsubstantiation?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en transsubstantiation transsubstantiationen transsubstantiationer transsubstantiationerna
genitiv en transsubstantiations transsubstantiationens transsubstantiationers transsubstantiationernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt