/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till utvikning

Hur upplevde du uppläsningen av utvikning?

eller

Vad betyder utvikning?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till utvikning

utvikning i sammansättningar

utvikning är sammansatt av

MATCHAD: adn-00000000000c3c9f
/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är fermt en synonym till raskt?

Hur används ordet utvikning?

  1. Efter denna utläggning tar jag mig friheten att göra en utvikning om något helt annat.
  2. Han ägnade också begreppet särintressen en överdrivet raljant utvikning som mynnade ut i att även om dessa har en viktig plats i samhället förenas de alla av att de aldrig blir nöjda och aldrig tar ekonomiskt ansvar.
  3. Men först gör jag en utvikning om mäns och kvinnors erfarenheter och min roll som berör de båda kapitlen i denna del.
  4. En bok om Pythagoras liv får henne att med en typisk utvikning skriva att hans sats mycket väl skulle kunna infogas i en antologi med de vackraste fragmenten av världspoesin.
  5. Som en utvikning berättar hon att när hon väntade sin dotter och var i sjätte månaden flyttade familjen från Uppsala till Stockholm.
  6. Häri betraktar vi journalens funktion som verktyg; det som sker är att läkaren genom utvikning och följdfrågor utreder och avskriver patientens menstruationsbesvär som källan till sjukdom.
  7. Då frågan har relevans för avhandlingen som helhet tillåts här en viss utvikning från framställningsstrukturen för att kunna presentera några exempel på sådana distinktioner.
  8. Omnämnandet av intigheten och intet leder Heidegger in på ett kort utvikning som rör vid intets ontologiska ställning.
  9. Här gör kökschefen en liten utvikning om vikten av bra råvaror och kunskap om den.
  10. Numera gör gränsen en utvikning så att hela Gallejaur ligger inom Norrbottens län.
  11. Timons lyriska utvikning om tidvattenvågen över hans grav tycks peka mot sagospelen.
  12. Ordet anaptyxis är ett lån av grekiska ἀνάπτυξις, vilket betyder ' utveckling', ' utvikning' eller ' uppvikning'.
  13. En planerad sådan utvikning valde Strindberg att i stället utveckla till en hel roman, Syndabocken.
  14. Griper seglade sedan vidare till Spetsbergen med en utvikning norrut till breddgraden 80° 21 ’ nord där man stoppades av packis.
  15. Det är även brukligt att skilja på utvikning och modulation, även om det förra kan ses som ett specialfall av det senare.
  16. I översättningen har hon gjort ett långt tillägg, en helt genrefrämmande utvikning om Christiana Oxenstiernas kärleksaffär och giftermål med en icke adlig man, Nicolaus Bergius.
  17. En utvikning är ett kortare avsnitt där harmoniken tillfälligt förhåller sig till en alternativ tonika, det vill säga där musiken tillfälligt byter tonart (ofta till en närliggande sådan).
  18. Då en bitonika föregås av både en mellandominant och ett ackord som är subdominantiskt i förhållande till bitonikan sätts både (mellan-) subdominanten och mellandominanten inom parentes (och noteras i bitonikans tonart – som S och D), detta kallas för en mellankadens (se vidare under utvikning nedan).
  19. Det kan låta väldigt rått och burdust – vilket det förvisso är många gånger – men det är författat med en punkig charm och skulle lika gärna kunna vara en utvikning av någon punkdänga eller en spinoff från de serietidningar som brukar stå ganska långt bakom Kalle Anka i tidningshyllan.
  20. Han tar stor plats, avbryter och gör utvikningar.
  21. Förhören präglas av långa utvikningar, om allt från utvecklingsstörda gatubarn till djursex.
  22. Tillfälliga utvikningar är inte uteslutna ; mera definitiva sådana kallas modulationer.
  23. Från 1996 fokuserade tidskriften på reportage, intervjuer och utvikningar riktade till män.
  24. von Weber till Kimmo Hakola och Magnus Lindberg med utvikningar även åt det populärmusikaliska hållet.
  25. -Här har vi en jättebra story, och den tänker vi berätta utan att trassla in oss i utvikningar.
  26. Östersjöar bärs liksom Jonah av ett direkt personligt föredrag med utvikningar, inlagda anekdoter och hänsyftningar.
  27. Hon hyllar Keshas utvikningar i talsång i verserna och skriver att refrängen låter Cyndi Lauper-inspirerad.
  28. Romanen innehåller också en mängd bihandlingar, utvikningar och sidospår där både verkliga och fiktiva historiska händelser skildras.
  29. Många av breven innehåller " små romantiserade utvikningar" som visualiserar Wollstonecrafts idéer om förbindelsen mellan naturen, Gud och människan.
  30. Men nu vid valmötet i Haltern am See framstod hon som lugnt självsäker, gjorde flera utvikningar och verkade nästan spontan i umgänget med publiken.
  31. I romanen använder hon sig av en cirkulär berättarteknik med många utvikningar, som för tankarna till Tusen och en natt.
  32. Här finns en skillnad på till exempel de isländska sagorna, som ibland kan innehålla historiska sanningar, men ofta är mytologiska utvikningar.
  33. Närke vid Hjälmarens och Vätterns utvikningar var emellertid ett omtvistat gränsområde som länge sammanräknades med Götalandet och hörde till dess rike.
  34. Terena arbetar, tillsammans med bland annat organ, för att få fram kraftfulla och effektiva datornätverk mellan länder i Europa (med vissa utvikningar).
  35. I fängelset skrev han sin märkliga bok, Los nombres de Cristo, utmärkt lika mycket av lärdom som av sinnrika jämförelser och poetiska utvikningar.
  36. Denna kom att resultera i dels en föreläsning, som blev inställd, men gavs ut under namnet " Svensk natur", dels texten " Skånska landskap med utvikningar".
  37. Men romanen, som är skriven som en slags pastisch på 1700-talets prosa, innehåller också en mängd bihandlingar, sidospår och utvikningar där både verkliga och fiktiva historiska händelser skildras.
  38. Typiskt för en svit är att alla satser går i samma tonart, eventuellt med utvikningar till parallelltonarten eller varianten -g-moll om den huvudsakliga tonarten är G-dur, och tvärtom).
  39. Hans tangoprojekt Unto Tango Orchestra (Tango-orkesteri Unto) är uppkallad av en av de stora männen inom finsk tango spelar främst Alakotilas arrangemang av finsk tango men gör utvikningar till exempelvis franska visor.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs utvikning?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en utvikning utvikningen utvikningar utvikningarna
genitiv en utviknings utvikningens utvikningars utvikningarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-05-24

 • Ivan
  Rysk form av det hebreiska namnet Johannes: Herren är nådig.
 • Vanja
  Rysk smekform av namnet Ivan (från hebreiska Johannes: Herren är nådig). I Sverige uppfattat som kvinnonamn.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2