Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Hur används ordet vedhuggare?

 1. Detta ledde till ytterligare problem och år 1819 arbetade den dekorerade krigshjälten, sjuklig och bortglömd av sina vänner, som vedhuggare i Stockholm med medaljer på arbetsblusen, medan hans hustru Sophia von Düben och deras tre döttrar levde under svåra förhållanden utanför Östersund.

  Där träffar de borstbindaren och vedhuggaren, som har hittat det förgiftade trollbröd som häxan en gång satte gåspigan att baka.

  En dag upptäcker vedhuggaren Ali Baba hemligheten, och med hjälp av den stjäl han de väldiga rikedomar som är gömda i grottan.

  Hans roller omfattar läkaren i Den berusade ängeln (1948), detektiven i Herrelös hund (1949), vedhuggaren i Rashōmon (1950), den dödligt sjuke byråkraten Watanabei Ikiru (1952), och den ledande samurajen Kambei i De sju samurajerna (1954).

  Lhermitte anslöt sig till friluftsmåleriets principer och skildrade med förkärlek bondebefolkningens liv och arbetet på åker och äng, ofta med tillspetsad social tendens, såsom Döden och vedhuggaren (1895, tillhör franska staten) och Hos de fattiga (1905).

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla
Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Håkan

  Fornnordiskt namn som är sammansatt av betydelseelementen hög och ättling: högättad.

  Hakon

  Äldre svensk form av det fornnordiska namnet Håkan: hög, ättling, högättad.

  Besläktade namn: Hakvin, Håkon

  Mest sökta

   Hur böjs vedhuggare?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen vedhuggarevedhuggarenvedhuggarevedhuggarna
   genitiven vedhuggaresvedhuggarensvedhuggaresvedhuggarnas