Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder vidsynt?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet vidsynt?

 1. Utbildningen var modellerad på det brittiska skolsystemet men det är viktigt att hålla i minnet att inställningen i de brittiska kolonierna var mer tolerant och vidsynt än vad som var fallet exempelvis i de franska kolonierna där målet kort och gott var assimilation.

  Men likväl framstår den betydligt mer vidsynt och nyanserad än man i förstone möjligen föreställer sig.

  Inget sas om Moderaternas omsvängning i Europapolitiken; om hur partiet gått från att vara vidsynt och Europavänligt till att bli mer navelskådande och egennyttigt nationalistiskt.

  Karlauf är här vidsynt och ärlig nog att verkligen försöka gå till botten med hur Georges relationer med lärlingarna faktiskt tog sig uttryck.

  Ju mer upplyst och vidsynt man är desto lättare har man antagligen också för att tillskriva de flesta människor positiva egenskaper och skulle därmed kunna resultera i den här behandlade föreställningen om att de flesta människor i grunden är goda och värda ens tillit.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Håkan

  Fornnordiskt namn som är sammansatt av betydelseelementen hög och ättling: högättad.

  Hakon

  Äldre svensk form av det fornnordiska namnet Håkan: hög, ättling, högättad.

  Besläktade namn: Hakvin, Håkon

  Mest sökta

   Hur böjs vidsynt?

   adjektiv
   positiven vidsynt
   ett vidsynt
   den|det|de vidsynta
   komparativen|ett|den|det|de vidsyntare
   superlativär vidsyntast
   den|det|de vidsyntaste