/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till accessorisk

Hur upplevde du uppläsningen av accessorisk?

eller

Vad betyder accessorisk?

Hur uttalas accessorisk?

  1. [-so:-]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet accessorisk?

  1. Detta brukar kallas för att borgen är accessorisk till huvudförbindelsen.
  2. Lokala ansamlingar av accessoriska mineral kan ofta utgöra brytvärda malmer eller industrimineral.
  3. Andningsfrekvensen ökar (takypné), accessoriska andningsmuskler används och det ses en assymetrisk vidgning av bröstkorgen vid andning.
  4. Som accessoriska mineral i eruptiva bergarter förekommer t. ex. malmmineralen, apatit, titanit och zirkon ganska allmänt.
  5. Kloroplasterna innehåller klorofyll a och c och dessutom vanligtvis det accessoriska pigmentet fukoxantin som ger dem deras gyllenbruna eller brungröna färg.
  6. Den är uppbyggd av kvarts, plagioklas (oligoklas-andesin) och i mindre kvantitet alkalifältspat, biotit och amfibol tillsammans med accessoriska mineral, exempelvis apatit, titanit och magnetit.
  7. Forcerad ventilation är när andningen sker mot ett motstånd, då använder man sig av de så kallade accessoriska (sekundära) andningsmusklerna, för att kunna generera en mer kraftfull in-och utandning.
  8. För att kunna andas ut mot den ökade resistensen i luftvägarna när dessa är ihopträngda kommer det krävas ett högre intertorakalt tryck, vilket man uppnår genom att kontrahera de accessoriska andningsmusklerna.
  9. Till Uppsala universitets årsskrift bidrog han bland annat med avhandlingarna Étude sur les mémoires de Philippe de Comines (1871), Meddelanden om skolor och universitet i Tyskland, Italien och Frankrike (1876), Om ljuden y och ö i franskan (1887) och Om accessoriska ljud i franska ord (1887).
  10. Det finns som ett accessoriskt mineral i magmatiska bergarter (huvudsakligen som kristallisationsprodukter), i metamorfa bergarter och som vittringskorn i sedimentära bergarter.
  11. Jacobsons organ (uppkallat efter den danske anatomen Ludvig Jacobson, 1783-1843), även kallat jacobsonska organet eller vomeronasalorganet, är ett accessoriskt luktorgan hos vissa landlevande ryggradsdjur, som ormar och andra kräldjur och hos en del däggdjur.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs accessorisk?

adjektiv
positiv en accessorisk
ett accessoriskt
den|det|de accessoriska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-06-28

 • Leo
  Latinskt namn med betydelsen lejon.
 • Besläktade namn: Leon

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2