<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till adventiv

Vad betyder adventiv?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet adventiv?

 1. Kustdaggkåpa finns som osäker nyetablering (adventiv art) i Centraleuropa med utsträckning i sydväst till Frankrike och Spanien ett stycke söder om Pyrenéerna samt söderut till Italien och Grekland.

  Bildning av adventiva organ föregås ibland av kallusbildning.

  I enstaka fall kan adventiva organ även bildas från blad, exempelvis hos Begonia-arter, som förökas med bladsticklingar.

  Utan yttre angrepp blida särskilt de enhjärtbladiga växterna adventiva rötter från stambasen, vilka övertar huvudrotens uppgift eller tjänar som stödrötter.

  Vissa sjukdomstillstånd av typen bakterios kännetecknas av att den angripna växtdelen inte ruttnar eller vissnar, utan i stället visar abnorm tillväxt, så att svulster uppstår och adventiva organ, såsom rötter och skott, ibland utvecklas i stor mängd.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Beatrice

  Fransk variant av det latinska namnet Beatrix: lyckobringande.

  Beata

  Latinskt namn som betyder lycklig.

  Hur böjs adventiv?

  adjektiv
  positiven adventiv
  ett adventivt
  den|det|de adventiva